‘Ajax-museum’ in West in schijnwerpers

Café De Oude Schaeper. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins

Op de website Ajax Showtime staat zo’n lovende beschrijving van café De Oude Schaeper in de Tweede Hugo de Grootstraat dat een beetje Ajax-fan er nú heen wil. Bijvoorbeeld om unieke voorwerpen uit het café van Bobby Haarms te zien (en om voordelig te eten op het terras).

Ajax Showtime is een bekend platform in Ajax-kringen. Op de site staat actueel nieuws over de Amsterdamse club en allerlei andere Ajax-weetjes. Zo bezoekt redacteur Bas Velzel geregeld een Ajax-kroeg en doet hij daar verslag van. Op 1 augustus was café De Oude Schaeper in Westerpark aan de beurt. Zijn artikel vind je hier. Als je het stuk leest, voel je meteen dat dit niet zomaar een kroeg is. Het is een soort Ajax-museum waar de passie voor de club uit iedere porie sijpelt.

Dienbladen vol bier
De bar aan de Tweede Hugo de Grootstraat bestaat al ruim dertig jaar. Sinds negen jaar is John Sijmons de eigenaar. Is er een Ajax-wedstrijd op tv dan heeft hij ruimte voor zo’n 120 kijkers, en dat aantal haalt hij zo goed als altijd. “We hebben vier tv-schermen en een beamer. Buiten hebben we ook nog twee schermen als het lekker weer is.” Om een biertje te bestellen, hoeven de fans niet naar de bar. Welnee! John loopt dan gerust door de zaak ‘met twee tot drie dienbladen op elkaar gestapeld met bier’.

Ajax Marsch
Voor een wedstrijd zet hij standaard de Ajax Marsch op en tijdens een Europese wedstrijd zet hij bij een doelpunt van Ajax altijd een nummer op dat heeft te maken met het land of de stad. “Toen we tegen Valencia speelden had ik bijvoorbeeld Valencia van Johnny Hoes opgezet, tegen een Franse ploeg zet ik Comment Ça Va op en tegen Engelsen One Step Beyond van Madness.”

Bobby Haarms
Volgens de schrijver van het stuk is John niet alleen trots op zijn café, maar ook op zijn Ajax-spullen, waaronder voorwerpen uit het oude café van Bobby Haarms. De kroeg van deze legendarische voetbaltrainer hing vol met spullen die hij had gekregen van Ajax’ spelers. John: “Ik heb een gedragen shirt van Jari Litmanen hangen, dat vind ik heel gaaf. Hij is niet gewassen en hij is meteen ingelijst, heel mooi vind ik dat. Ook heb ik een Ajax-borstbeeld dat door Johan Cruijff en Piet Keizer aan Haarms is gegeven.”

Tosti John
De bonus van dit Ajax-museum is dat je er voor een schappelijke prijs kunt eten. Voor minder dan een tientje kun je er kipsaté met friet en salade scoren. Voor een vegetarische, Spaanse of Italiaanse flammkuchen betaal je 7,20 euro. Een broodje bal kost 5,20 euro. De tosti John (5,90 euro) is een wonderlijke combinatie van rosbief, oude kaas, rode ui en sambal. Van maandag tot en met donderdag is er een wisselende dagschotel voor 9,50 euro. Dineren voor onder een tientje. Waar vind je zulke zaken nog in Amsterdam?