Bij BBQ-restaurant YuGuo in de Jan Eef kunnen waaghalzen hun lol op

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins

Bij YuGuo in De Baarsjes kun je de kok kip, varkenshersenen en eendentong laten grillen. Ook zet hij met liefde een hot pot voor je op tafel. Wat wil je erin? Garnalen, rundermaag en/of oesterzwammen?

Eeuwen geleden, althans zo lijkt het, schreef ik over YuGuo. Ik kondigde toen aan dat dit bedrijf uit Rotterdam ook een filiaal in Amsterdam zou openen. De Jan Evertsenstraat zou dan een hot pot hotspot rijker zijn; in een pan met bouillon zou je groente, vis en vlees kunnen garen. Het was de bedoeling om in oktober 2020 open te gaan. Uiteindelijk is dat ruim een jaar later geworden. Vervolgens moest de zaak door diverse lockdowns steeds weer even dicht. Maar vanaf februari dit jaar is YuGuo Amsterdam volledig in business.

Soberheid
Om eerlijk te zijn, was ik de zaak een beetje uit het oog verloren. Totdat ik er vandaag binnenliep. Soberheid is troef in het interieur. Bruine en zwarte rechttoe-rechtaanbanken. Geen frutsel te bespeuren. Nul planten in zicht. Chinese muziek op de achtergrond, slechts onderbroken door een menselijke brulboei die luidkeels zijn (onverstaanbare) ongezouten mening lijkt te verkondigen.

Chinese fondue
Ik verwachtte een gat in de tafels om de hot pot in te doen, maar dat is dus niet zo. Wat blijkt? Bestel je een ‘vuurpot’, dan zet de kok ‘gewoon’ een bowl met bouillon op tafel (2 euro), waarin je daarna van alles en nog wat kunt garen: lamsvlees, darmen, garnalen, rundermaag, Chinese kool en/of oesterzwammen. Het is de bedoeling dat je deze Chinese fondue in het restaurant eet. Maar YuGuo heeft twee ijzers in het vuur: je kan de kok ook voor je laten barbecueën. Deze gerechten kun je ook afhalen of laten bezorgen. 

Gegrilde oesters
Op verzoek rijgt de kok vis, vlees of groente aan spiesen, en voert hij de temperatuur op. Van kip en beef tot varkenshersenen en eendentongetjes; het vleesaanbod is fors. Eventueel kun je oesters, inktvis, tofu en puntpaprika laten roosteren. Veel van deze ‘grill-waar’ wordt vooraf gekruid met komijn. Volgens de kok is dat een gewoonte uit Noord-China. Hij denkt dat er ook in Amsterdam een markt is voor het ‘typisch Chinese streetfood’ van YuGuo.

Krokante buitenkant
Nadat ik heb besteld,  krijg ik een kipspiesje van het huis. De malse kippendijen zijn goed gekruid met chilipeper, komijn en sesamzaad. Omdat de buitenkant lekker crispy is, lijkt het alsof er een kippenvelletje is mee gegrild. Maar niets van dat alles: “Dat effect ontstaat door de hoge temperatuur van grill.”

Kwal als starter
Een zaak als YuGuo verwacht je in Azië of op de Zeedijk. Het overgrote deel van de kaart is behoorlijk avontuurlijk. Ik ben heel benieuwd wie in West in een sateetje van eendentong,
of kippenhartjes durft te happen, en wie een koud voorafje van kwal laat aanrukken (8 euro). Voor mij is het allemaal een brug te ver.  Vandaar dat ik met een tamme bestelling naar huis ga: kip (2 euro per spies), worstjes en garnalen van de grill (3 euro per spies).

Opmerkelijke worstjes
Vooral de worstjes blijken opmerkelijk te zijn. Omdat ze eruitzien als knakworsten, denk je dat je ze naar binnen kunt laten glijden. Mooi niet, dus. Deze worsten zijn veel steviger: ze hebben een bite. Ook hier heeft de kok flink gestrooid met kruiden. En dan te bedenken dat ik had gekozen voor ‘medium hot’, ben benieuw wat er zou zijn gebeurd als ik voor een tandje heter was gegaan!

Doneer