Anne Marie van Leent: ‘Van Amstelveen naar de reuring van Bos en Lommer’

(Eigen foto)
Hoogstins2024

Anne Marie van Leent (60) startte het initiatief De Schoonste Straat van Bos en Lommer. Bij de huidige vijfde ronde dingen maar liefst 19 straten mee naar de prijs van 1750 euro. Van Leent woont -uiteraard- in Bos en Lommer. Ze vraagt zich nog steeds af waar precies de Cupido hangt die ze op straat fotografeerde.

Eerste keer Amsterdam
“Ik kan me nog goed herinneren dat ik met moeder en oma in de tram zat. Op schoot, het schudden van de tram, op weg naar mijn overgrootmoeder in de Jordaan. Ik was toen 4 of 5. Vijf jaar geleden ben ik vanuit Amstelveen naar Amsterdam verhuisd. De belangrijkste reden: de levendigheid. Van een nieuwbouwwijk die van alle gemakken is voorzien naar de reuring. Hier is het veel gevarieerder, dynamischer, en voor ieder wat wils. Vooral in Bos en Lommer. De combinatie van wonen en participeren binnen de buurt vind ik heel prettig.”

Mooiste straat
“Achter de Bos en Lommerweg is de Tijl Uilenspiegelstraat. De straat zelf vind ik niet mooi. Maar ze hebben wel kleurrijke tekeningen van kinderen tot muurschilderingen gemaakt. De schilderingen komen niet zo tot hun recht, maar de combinatie maakt de straat bijzonder.”

Tijl Uilenspiegelstraat. (Foto Aline van de Watering)

Hiervoor ga ik de buurt uit
“Voor de Sloterplas in Nieuw-West. Regelmatig ga ik er heen voor een rondje Sloterplas, ook skatend. Voor een echt bos ga ik ook wel eens de stad uit. De pelgrimsroute The Walk of Wisdom, deed ik onlangs. Vlakbij Nijmegen. Ik denk dat Nederland deze zomer goed ontdekt is door de Nederlander.” 

Kunstwerk
“Ik wandel graag door de buurt. Daarbij kwam ik een keer een kunstwerk tegen, hoog aan een hoekgevel: een soort Cupido met een pijl door een globe. Heel leuk. Het is in de buurt van de Admiraal de Ruijterweg. Ik weet niet meer precies wáár.”

Foto Anne Marie van Leent

Geheim adresje
“Het is niet echt geheim, maar ik vind Buurman & Buurman heel leuk. Maar dat loopt als een tierelier, en het Wilde Westen.”

Leukste initiatief
“Het ZID Theater, Podium Mozaïek, Operatie Periscoop, Cascoland, Samen Kracht, speeltuin De Gibraltar, de Gouden Mannen. Ik vind het leuk om te ontdekken, en die mensen te leren kennen. Het breidt je gezichtsveld uit, en ik kijk of ik daar vanuit mijn professie als duurzaam ondernemer iets mee kan. Bewoners kunnen in West een rol spelen; als je wilt, kun je ertoe doen.”

 

DeWestkrant