Arme bewoner schiet weinig op met verbetering buurt

Stadsvernieuwing in de Kolenkitbuurt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Individuele bewoners van achterstandswijken schieten er niet per se iets mee op als een buurt wordt verbeterd. Dat is de uitkomst van onderzoek waarop socioloog Emily Miltenburg aanstaande vrijdag promoveert aan de UvA.

Tussen 2008 en 2012 werden miljoenen geïnvesteerd in achterstandswijken, zodat die meer gemengd zouden worden. In West was Bos en Lommer zo’n zogenaamde prachtwijk. Een succes, zo vonden beleidsmakers. Gemiddeld gezien ging het inkomen van bewoners erop vooruit en hadden meer mensen in de buurt werk, maar individueel bekeken was dat niet zo. Bewoners die al op achterstand waren, bleven daar. Er kwamen alleen kansrijkere buren bij wat het gemiddelde optrok.

Miltenburg keek ook of de sociaal-economische positie verbeterde van bewoners die uit hun sociale huurwoningen moesten en naar een ‘betere’ buurt verhuisden, zoals van de Kolenkitbuurt naar Oud-Zuid. De perspectieven van deze bewoners veranderen niet.

Het idee dat armeren zich optrekken aan hun welgestelde buren, is daarom ook misvatting aldus de socioloog. “Mensen leven langs elkaar heen, ze nemen niet per se een voorbeeld aan elkaar.” Haar aanbeveling is dan ook: “Richt beleid niet op een buurt als geheel, maar op de individuele bewoner.”

 

 

DeWestkrant