Baked in Westerpark wil Amsterdam aan de gepofte aardappel krijgen

Sophie voor haar kersverse zaak. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

YoYo’s Ice Corner op het Hugo de Grootplein is gesloten tot februari 2026. Tot die tijd zit Baked Amsterdam in het pand. Maandag 6 oktober gingen er de eerste gepofte aardappels over de toonbank.

“De eigenaren van de ijszaak vertelden ons dat buurtbewoners een zaak wilden waar ze warm eten konden afhalen. FEBO zit er al. Ik heb gekozen voor een ander soort comfort food”, zegt Sophie, de kersverse eigenares van Baked Amsterdam. Totdat YoYo’s Ice Corner in februari weer terugkomt, zit haar zaak in het pand aan het Hugo de Grootplein 18H.

Schaars
Sopie, die een achtergrond in het bedrijfsleven heeft, komt oorspronkelijk uit Londen. In die stad zijn jacket potatoes erg geliefd: als lunch, tussendoortje of diner. Volgens haar is het in Amsterdam lastiger om gepofte aardappels te vinden. “In West moet je daarvoor naar Potaé in Bos en Lommer, maar in deze buurt zijn ze er nog niet.”  Ze zag een kans voor Baked Amsterdam.

Goudgele aardappels
In haar zaak, die op 6 oktober openging, neemt een vitrine met aardappels een prominente plaats in. Golden Agria’s liggen erin, een goudgele aardappelsoort. Sophie slaat ze in bij een familiebedrijf in Dronten. Ze poft ze in de oven, en voorziet ze dan van ‘eenvoudige ingrediënten met serieuze smaken’.

Klassiekers
Er zijn vier klassieke combinaties (van 10 tot 14 euro per stuk). Bijvoorbeeld cheddar, Goudse kaas en gebakken bonen in Heinz tomatensaus. Voor vleesliefhebbers is er één optie (beef chili con carne). Voor visfans zijn er twee, waaronder gerookte zalm, crème fraîche, citroen, dille en kappertjes. Verder kun je je eigen gepofte aardappel maken en ingrediënten naar keuze laten toevoegen.

Yorkshire tea
Zitten kun je er nog niet, maar er komen binnenkort zitplaatsen. Dan kun je ter plekke je aardappel met een kop filterkoffie of Yorkshire tea soldaat maken. En: “Het menu is nu nog eenvoudig, maar misschien ga ik ook wel specials aanbieden.”

Baked Amsterdam. (Foto Patricia Jacob)