Benali trekt zich terug als spreker herdenking 4 mei

Schrijver Abdelkader Benali vertelt hoe belangrijk taal is voor de toekomst
Abdelkader Benali in 2017 op de Slootermeerschool.
Hoogstins

Schrijver Abdelkader Benali uit Nieuw-West trekt zich terug als spreker tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk op 4 mei. Benali komt tot deze conclusie op grond van de discussie over uitlatingen die hij in het verleden heeft gedaan, zo heeft Het Nationaal Comité 4 en 5 mei donderdagmiddag bekendgemaakt. 

“Op 4 mei komen we bij elkaar om te herdenken en de discussie rond mijn uitlatingen mag mensen daarbij niet hinderen. Daarom heb ik besloten dat het beter is als een ander de lezing houdt,” aldus Benali.

Aanleiding voor de discussie waren uitlatingen die journalist Harald Doornbos bijna elf jaar geleden uit zijn mond optekende tijdens een ontmoeting in Beiroet. Doornbos heeft trouwens nu spijt van dat stuk, dat legt hij uit in een tweet onder dit artikel. 

Benali heeft eerder gesproken en stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. “Bij die gelegenheden werd hij juist geroemd om zijn inlevingsvermogen. Hij heeft zich daarbij altijd zeer begaan getoond met de oorlogsslachtoffers”, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Het comité ‘begrijpt en respecteert zijn keuze en betreurt de ontstane onrust’.