Schrijver Abdelkader Benali houdt 4 mei-voordracht tijdens Nationale Herdenking

Schrijver Abdelkader Benali vertelt hoe belangrijk taal is voor de toekomst
Abdelkader Benali in 2017 op de Slootermeerschool.
Hoogstins2024

Op 4 mei houdt schrijver Abdelkader Benali (1975) uit Nieuw-West de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Dam. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekendgemaakt. UPDATE: Benali heeft zich inmiddels teruggetrokken na discussie over uitlatingen die hij in het verleden heeft gedaan. 

De 4 mei-voordracht De stilte van de ander wordt in samenwerking met de CPNB uitgegeven in een dubbeluitgave met een bloemlezing van tien gedichten over vrijheid en is vanaf begin april verkrijgbaar in de boekhandel.

In 2003 kreeg Benali voor zijn roman De Langverwachte de Libris Literatuur Prijs en afgelopen jaar ontving hij de Gouden Ganzenveer vanwege zijn grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal. 

Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis schreef Benali het essay Reizigers van een nieuwe tijd – Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst. Ook hield hij de Anton de Komlezing met als titel Vormen van verzet.

Harry Mulisch droeg in 1992 de eerste literaire lezing voor op 4 mei. Sindsdien vormt deze voordracht een vast onderdeel van de Nationale Herdenking. In 2020 verzorgde Arnon Grunberg de voordracht.

DeWestkrant