Bewonersgroepen protesteren tegen verdwijnen groen

Esther van der Meer (links) en Anna Costelle Schwartz.
Hoogstins2024

Een groep bewonersorganisaties wil zaterdag 12 februari de ‘groene revolutie’ uitroepen. Veertig organisaties protesteren dan tegen het verdwijnen van groen uit Amsterdam, waaronder in West en Nieuw-West. Deelnemers verzamelen zich om 13 uur op de Dam en lopen gezamenlijk naar de Stopera.

Door Merolyn de la Cruz

Anna Costelle Schwartz en Esther van der Meer zijn met andere ‘groene’ bewoners en groepen initiatiefnemers van Groene Revolutie Amsterdam. Onder deze organisaties De Vrienden van het Westerpark, Vrienden van de Sloterplas, Behoud Lutkemeer en de Bond van Volkstuinders. Ze protesteren tegen plannen van het gemeentebestuur die volgens hen groen en stadsnatuur aantasten. 

Ontevredenheid
Een aantal voorbeelden van de plannen die Groene Revolutie Amsterdam noemt zijn: de mogelijkheid van een bus/trambaan door het Westerpark, nieuwbouw van De Meervaart in de Sloterplas, het bebouwen van de Lutkemeerpolder, parkeergarages in de hoofdgroenstructuur, de ‘festivalisering’ van stadsparken en intensieve recreatie in De Bretten. Dit zorgt volgens de organisatie voor ontevredenheid onder groene buurtbewoners. 

Westerpark
Esther van der Meer is bestuurslid bij de Vrienden van Westerpark en tuiniert bij tuinpark Nut en Genoegen. “We merkten dat mensen overal actievoeren voor de natuur, maar weinig gehoor krijgen van het college dat zichzelf het ‘groenste college ooit’ noemt. Westerpark is een prachtig gebied met een echt buurtgevoel en een bijzondere biodiversiteit. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente plannen heeft voor openbaar vervoer in het park. Daarmee verniel je de rust in het gebied en alle ecologische verbindingen.”
“De afgelopen jaren heb ik samen met de Vrienden van het Westerpark en de volkstuinen ontzettend veel avonden ‘geparticipeerd’ in trajecten over de nieuwe wijk Haven-Stad en de programmaraad Westerpark. Er is vrijwel niets mee gedaan. De gemeente moet niet alleen met bewoners in gesprek gaan, maar ook echt iets met de input van bewoners doen.” 

Minder groen
De hoeveelheid groen per Amsterdammer is weer afgenomen. Dit stelt duurzaamheidsorganisatie De Gezonde Stad. Die monitort jaarlijks hoe groen, gezondheid, afval en energie zich ontwikkelen in Amsterdam.
In 2020 was er 29,75 vierkante meter recreatief groen per inwoner van Amsterdam. In 2015 was dit nog 31,5 vierkante meter. Door de stijging van het aantal inwoners is er steeds minder groen. “We hopen dat de natuur een grotere stem krijgt in Amsterdam”, aldus Van der Meer. “Als je naar de plannen van de gemeente kijkt, zal er de komende jaren nog minder groen zijn. Dat is absurd in een klimaat- en biodiversiteitscrisis.” 

Groene vlag
Meer dan 12.600 mensen tekenden de petitie tegen het openbaar vervoertraject en de snelfietspaden in het Westerpark. “Groen maakt gelukkig. We zijn verenigd en willen gehoord worden. Amsterdam moet haar groen behouden en versterken in plaats van afbreken.” Aan bewoners die zaterdag niet kunnen komen, wordt gevraagd een groene poster of vlag uit het raam te hangen.

DeWestkrant