Bij Cartagena in de Kinkerstraat komen Colombia en Peru samen

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Wil je na een gefrituurde bakbanaan met geroosterd spek je tanden zetten in ceviche, dan zit je goed bij het kersverse Colombiaans-Peruaanse restaurant Cartagena in Oud-West.  

Vederlichte gerechten zijn in Colombia op één hand te tellen. Lokale koks zijn meer van de stevige slag en deinzen niet terug voor meer of nog meer koolhydraten. Een deel van hun creaties vind je op de kaart van Cartagena, Kinkerstraat 230. Dit restaurant met bar is sinds drie weken in bedrijf en heeft behalve Colombiaanse ook Peruaanse gerechten.

Bandeja paisa
Colombia is er vertegenwoordigd met voorgerechten als gefrituurde bakbanaan met geroosterd spek en papas rellenas, gevulde aardappelen met vlees en rijst. Tussen de hoofdgerechten schreeuwt de bandeja paisa om aandacht. Een traditioneel Colombiaans gerecht met onder meer bakbananen, chorizo, bonen en stukjes krokant gebakken varkensvlees. Dit gekruide gerecht eet je met gekookte rijst en een spiegelei. Bij Cartagena kun je ook een vegetarische versie bestellen (22 euro).

Ceviche Peruano
Peru profileert zich op de kaart met een hapje als aardappel in kaassaus (8 euro) en hoofdgerechten als rijst met zeevruchten en lomo saltado, gebakken gemarineerd rundvlees. Rauwe vis gegaard in limoensap is er ook: ceviche Peruano. Als dessert kun je een flan of een torta 3 leches bestellen. Dit in drie soorten melk (koffiemelk, gecondenseerde melk en volle melk) gedrenkte biscuitgebak is in heel Latijns-Amerika razend populair.

Peruvian Cuisine NL
Voor zover ik weet is Cartagena het eerste restaurant in West dat beide keukens pontificaal op de kaart heeft staan. Hoe Peruaans eten smaakt, weten we natuurlijk wel al langer. Bij Peruviaan Cuisine NL, Bilderdijkstraat 181H, dompelt Alberto zijn gasten al jaren onder in de multiculturele Peruaanse keuken met invloeden van de Inca’s, Angolezen, Spanjaarden, Chinezen en Japanners. Zoals ik hier schreef is de ceviche van zeebaars zijn signature dish.

Tropico Latin Flavors
De Colombiaanse keuken is in West ook al wat langer van de partij. De eigenaren van Tropico Latin Flavors spannen zich al jaren in om Nederlanders kennis te laten maken met de Colombiaanse keuken. Eerst deden ze dat vanuit Amstelveen, maar inmiddels zitten ze in De Baarsjes aan de Hoofdweg 256.

Carpaccio van chorizo
Nieuwkomer Cartagena is vrij minimalistisch ingericht, terwijl er Bij Tropico Latin Flavors meer aandacht in het interieur is gestoken: veel planten, gekleurde hanglampen. Op de uitgebreide kaart vind je onder meer carpaccio van chorizo, een schotel met gefrituurde zeebaars en een Tropi Bowl (bruine bonen, rijst, vegetarische gehaktballen, avocado, groene bakbaan). De Colombiaanse culinaire trots, bandeja paisa, is er ook. Check waar in West ze de lekkerste versie maken en vertel het me!

DeWestkrant