Bij Mogu in Bos en Lommer bouw je je eigen noedelsoep

‘Het eerste authentieke malatang restaurant van Nederland’ komt eraan

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Op dinsdag 16 mei komt het pand van Loving Hut aan de Admiraal de Ruijterweg weer tot leven. Op die dag opent Auguste – roepnaam: Guus – de deuren van Mogu. Je kunt er kiezen uit drie bouillons, noedels en andere ingrediënten waar jij op dat moment trek in hebt.

Loving Hut was een begrip onder vegans en vegetariërs in West. Ik ben er zelf een paar keer geweest en was onder de indruk van de creatieve kaart en vriendelijkheid van de crew. Het zoontje van mijn vriendin werd er onthaald als een koning en had in no time zijn favoriete eten voor zijn neus: een waanzinnig sappige taart met mango. Ik moest me inhouden om er niet in te blijven prikken.

Traantje wegpinken
Eind vorig jaar werd bekend dat dit familierestaurant aan de Admiraal de Ruijterweg 334A om ‘economische en medische redenen’ de deuren zou sluiten. Stamgasten hebben vast een traantje weggepinkt: Loving Hut hoorde bij de buurt. Het is tekenend voor het lieve karakter van de familie dat ze ook na hun vertrek de buurt informeren over de laatste ontwikkelingen in hun oude pand.

Mogu
Onlangs plaatste de familie ‘nog één laatste post’ over de nieuwe huurder van het pand: Guus Rodermans. “Hij en zijn team hebben niet stilgezeten en zijn ondertussen bijna klaar voor de opening! Houd jij van smaakvolle en gezonde noodles? Neem dan eens een kijkje bij Mogu.”

Malatang
Auguste – roepnaam: Guus – blijkt 4,5 jaar in China te hebben gewoond. Toen hij in dat land woonde, ontdekte hij malatang en werd hij er verliefd op. Er waren periodes dat hij het wel vijf keer per week at. Malatang is een loeihete, kruidige bouillon waarin je zelf geselecteerde ingrediënten kunt laten garen: noedels, spinazie, champignons, dumplings, rundvlees, kip, visballetjes – noem maar op.

Malatang
Malatang doet denken aan een hot pot, alleen staat daar de pan met bouillon midden op tafel en is de soep enkel bedoeld voor de mensen daaromheen. Bij malatang wordt de bouillon gedeeld over alle gasten van een zaak. Nadat ze de ingrediënten hebben laten garen, kunnen ze de maaltijd ter plekke eten of meenemen. Streetfood pur sang dus, dát kun je van hot pot niet zeggen.

Drie bouillons
Guus gaat zijn eigen ‘groene’ draai aan het gerecht geven. Op Instagram heeft hij het over ‘the coolest and freshest vegetarian put-your-own-noodlesoup-together restaurant’. De website meldt dat Mogu ‘het eerste authentieke malatang restaurant van Nederland’ is. Ik lees dat je kunt kiezen uit drie verschillende bouillons: Japanse miso, Thaise tom kha én een bouillon in de stijl van Sichuan, de Chinese provincie waar malatang is geboren. Noedels, verse kruiden (koriander), tofu, paddenstoelen en zo erbij, en je bent klaar.

Sichuanpepertje
Soep nummer 3 is nu al mijn favoriet, want: “Sweet, sour, salty, bitter, savory and smoky.” Met als bonus een vleug(je) van het befaamde Sichuanpepertje. De puntjes worden nu op de I gezet, maar vanaf dinsdag 16 mei kunnen we er aanschuiven.

DeWestkrant