Bij Gastatelier de Vindplaats is afval goud waard

De buurtactiviteiten van dit atelier in Bos en Lommer drijven op rommel

In actie bij Gastatelier de Vindplaats
Hoogstins2024

Gastatelier de Vindplaats in de Jan den Haenstraat is een plek waar kinderen samen met elkaar en met kunstenaars creëren. Behalve ateliermiddagen zijn er ook buurtactiviteiten, zoals op donderdag 11 en 18 mei. Om die tot een succes te maken, zijn afgedankte materialen meer dan welkom.

Vorig jaar november was het openingsfeest van Kindcentrum de Vindplaats. In dit gebouw aan de Jan den Haenstraat 41 in Bos en Lommer vind je onder meer een BSO en basisschool. Daarnaast zit er ook een atelier voor kinderen en kunstenaars: Gastatelier de Vindplaats. Dit atelier, dat is opgezet door stichting De Resident, is een informeel creatief clubhuis voor kinderen van het Kindcentrum én de directe omgeving.

Ateliermiddagen
Kinderen kunnen hier hun fantasie ruim baan geven en met verschillende materialen aan de slag gaan. Samen met elkaar én de kunstenaars kunnen zij ‘een creatieve gemeenschap vormen’. De kunstenaars die hier komen, houden ervan om met kinderen te werken en ‘laten zich door hen inspireren’. Op maandag- en dinsdagmiddag (14.45-17.15 uur) zijn de kunstenaars op het atelier aanwezig en is het atelier open voor kinderen. Naast deze ateliermiddagen zijn er ook buurtactiviteiten, zoals op donderdag 11 en 18 mei.

Circulair-materialen-magazijn
Op deze twee dagen opent het circulair-materialen-magazijn van het atelier de deuren voor de buurt. In het magazijn liggen materialen die mensen niet meer nodig hebben en onder handen van de kinderen en kunstenaars een tweede leven krijgen. Op 11 mei draait het om ‘geven’ (donatiedag) en op 18 mei om ‘nemen’ (weggeefwinkel)

Donatiedag
Heb je thuis nog materialen liggen die prima zouden passen in het circulair-materialen-magazijn, breng ze dan op 11 mei tussen 14.30 en 18.30 uur naar de Jan den Haenstraat 41. Aluminiumfolie, inpakpapier, rietjes, prikkers. Van vrijwel alles is wel iets moois te maken. Wat voor jou afval is, kan voor een ander goud zijn. Dat de organisatie voor de donatiedag samenwerkt met Kringloopwinkel De Lokatie én Martine Zwijnenberg is dan ook logisch. Als iemand weet hoe waardevol afval kan zijn, dan is het Martine wel. Op de donatiedag is er koffie en thee. De kunstenaars leggen graag uit wat ze in het atelier allemaal doen.

Weggeefwinkel
Een week later, op 18 mei, kunnen ouders, kinderen en buurtbewoners van 11.00 tot 16.00 uur naar de weggeefwinkel. In de schappen van deze shop liggen dan creatieve materialen die gratis worden aangeboden. Op deze manier kunnen kinderen thuis ook samen met hun ouders dingen gaan maken en nieuwe materialen ontdekken die ze normaal misschien niet voorhanden hebben. Ik ben benieuwd welke kunstwerken er zoal uit Bos en Lommer zullen rollen. Het lijkt me wel iets voor Martine Zwijnenberg om er een expositie omheen te bouwen.

DeWestkrant