BoLo-bewoners klaar met meeuwenherrie: ‘Ik word er knettergek van’

Foto: Shutterstock
Hoogstins2024

In diverse steden zijn er actiegroepen tegen overlast van meeuwen. Het ziet ernaar uit dat Bos en Lommer ook zo’n ‘club’ krijgt. Op 13 juli is er op Facebook namelijk een nieuwe pagina geopend: Amsterdam Bos en Lommer – Meeuwen Actiegroep.
René Harmsen doet daar deze oproep: “Wij zoeken mensen in Bos en Lommer die in de zomer ook last hebben van meeuwenherrie. De huidige zomer is er niks meer aan te doen, maar in het vroege voorjaar 2023 kunnen we kijken of we met bewoners de krachten kunnen bundelen om onze daken vrij te houden van nesten. Laten we nu alvast een groep mensen verzamelen en kijken of we per straat mensen kunnen vinden die t.z.t. hun dak op willen gaan.”
Een bewoner wijst René erop dat zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen een beschermde diersoort zijn. “Je kunt het dak op, maar mag geen eieren rapen of nesten kapot maken.”  Volgens René zullen er instructies komen als het zover is.
Op de Facebook-pagina BoloBuren klagen bewoners geregeld over de overlast van meeuwen. Enkele reacties: “Ik schrik er vaak wakker van.” ‘Ik word knettergek van die meeuwen. “Komt door al het lekkers dat overal wordt gepleurd door bewoners.”
René, die in de Baetostraat woont, valt het op dat in zijn straat en de Granida- en Trouringhstraat voortdurend lawaai is. “Ik hoor constant het gepiep van jongen op ons dak, en de ouders maken nu eenmaal het meeste lawaai op de plek van hun jongen.” Volgens hem is de overlast minder tussen de Bos en Lommerweg en het Erasmuspark. “Het lijkt dus echt een probleem met hele lokale uitschieters.” Tot nu toe heeft de Meeuwen Actiegroep 31 leden.

DeWestkrant