Bussen GVB door West als eerste elektrisch

Dieselbussen worden vanaf 2020 vervangen door elektrische bussen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De eerste elektrische bussen van het GVB gaan vanaf 2020 door West rijden. De lijnen 15, 22 en 36 met begin- en eindpunt station Sloterdijk worden als eerste geheel uitstootvrij. De routes voeren voor een flink deel door West.

Het GVB is de Europese aanbesteding gestart voor 31 elektrische bussen, met een optie op 69 extra. De bussen zullen ’s nachts worden opgeladen in de GVB Garage West aan de Jan Tooropstraat en tussendoor met een snellader op Sloterdijk.

De gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en het GVB zetten hiermee naar eigen zeggen een belangrijke stap naar een uitstootvrij openbaar vervoer en schonere lucht in de stad. De 31 elektrische bussen gaan 28 Citaro dieselbussen vervangen. Voor de verdere toekomst kijkt het GVB ook naar elektrische bussen die tijdens het rijden kunnen worden opgeladen.

De uitstootvrije buslijnen vanaf 2020:

Bus 15 van station Sloterdijk naar station Zuid via onder meer Bos en Lommerplein, Jan van Galenstraat, Mercatorplein, W. Schoutenstraat, Postjesweg, Corantijnstraat en Surinameplein.

Bus 22 van station Sloterdijk naar Muiderpoortstation via onder meer Kabelweg, Contactweg, Spaarndammerdijk, Oostzaanstraat, Spaarndammerstraat, Nova Zemblastraat, Assendelftstraat en Nassauplein.

Bus 36 van station Sloterdijk naar Buikslotermeerplein via onder meer La Guardiaweg, Kabelweg, Zekeringstraat, Dynamostraat en Nieuwe Hemweg.

DeWestkrant