Uit de keuken van Piet de Gruyter in de Staatsliedenbuurt komen wereldse gerechten, maar onlangs heeft het menu een onmiskenbaar Oud-Hollands accent gekregen. Het broodje bal steelt er nu de show. “Mensen verlangen naar wat ze van vroeger kennen.”
Toen bedrijfsleidster Robin een nieuw lunchkaart voor Piet de Gruyter samenstelde, wist ze één ding zeker: het broodje Begeerte (advocaat, kaas, sambal-mayo) moest blijven. “Dit broodje staat al jaren op de kaart – lang voordat ik hier begon.”
Tramlijn Begeerte
Een iconisch broodje is het. Een herinnering aan Tramlijn Begeerte, het legendarische café dat voorheen op de plek van Piet zat en in de jaren 80 en 90 zijn hoogtijdagen vierde.
Divers publiek
Inmiddels is de buurt minder ruig dan voorheen en is de clientèle mee veranderd. Hoewel het publiek bij Piet gepolijster is dan de gasten van Tramlijn Begeerte, is het er nog steeds heel divers. Buurtbewoners die al decennia in de buurt wonen mixen met nieuwkomers: studenten, jonge professionals in beige outfits en matching sneakers, tassen en hondjes, kunstenaars met de verf nog op hun vingers.
Nieuwe eigenaar
Die vanzelfsprekende mix is de grote troef van dit café in het hart van de Staatsliedenbuurt. Toen mijn stamkroeg vorig jaar een nieuwe eigenaar kreeg, vreesde ik dat de zaak net zo zou worden als elk ander café in de stad. Maar Piet is gelukkig geen eenheidsworst geworden.
Warmte
De buurtbewoners die vroeger bij Maarten Melo, Allard Snijder en Floriaan Vroom kwamen, komen nu nog steeds bij Piet. Robin en haar team ontvangen ze met evenveel warmte als Jelly en haar crew dat vroeger deden.
Robins team
Robins team is even divers als Amsterdam; mensen van verschillende leeftijden en roots in Nederland en ver daarbuiten – Suriname, Turkije, Vietnam, de Molukken (Indonesië). Samen willen ze er voor iedereen zijn. En die wens zie je ook terug in het nieuwe lunchmenu.
Bal van Louman
Op de kaart staat een broodje baba ganoush (dip van gerookte aubergines) en bijvoorbeeld een Caesar salade. Naast deze wereldse gerechten valt er opvallend veel Oud-Hollands te eten: uitsmijters, kroketten en – nieuw – het broodje bal. De gehaktbal, die van Louman uit de Jordaan komt, ligt op een brioche en komt met satésaus en huisgemaakte atjar (8,50 euro).
12-uurtje
Volgens Robin is dit een van de bestsellers van dit moment. Net als het broodje kip ketjap. “Mensen verlangen naar wat ze van vroeger kennen”. Vandaar dat er nu ook een 12-uurtje op de kaart staat: soep van de chef, een broodje kaas en een broodje (vega of rundvlees)kroket.
Alleenstaanden
Ze ziet het helemaal zitten om ‘s avonds stamp- en stoofpotten te gaan serveren. Een daghap lijkt haar ook wel wat. “In deze buurt wonen veel alleenstaanden. In plaats van alleen te eten, kun ze dan bij ons aanschuiven. Dat is wel zo gezellig.”