Café Pontsteiger: voor rijkaards en paupers

Hoogstins2024

Bij het nieuwste café in Houthaven kun je de rijkaards uit Pontsteiger in het wild zien en het uitzicht over het IJ verslinden. O ja, je kunt er ook eten.

“Wat leuk! Wéér bewoners van hierboven. Veel van jullie buren zijn ook al geweest”, zegt een bedrijfsleidster-achtig type. “Alles wat we serveren, kunnen jullie ook meenemen. Dat geldt zelfs voor de bitterballen.” Soort van subtiel kijk ik achterom. Ik wil ze toch echt vol in het zicht hebben. Hoe hun buurman Won Yip eruitziet weet ik wel. De foto van de horecaondernemer die er voor miljoenen het grootste appartement van Nederland kocht en inmiddels het grootste deel daarvan heeft doorverkocht, stond in alle media. Maar hoe de mini-rijkaards eruitzien die zo’n 970.000 euro hebben betaald voor een appartement van 116 vierkante meter in Pontsteiger, is een mysterie.

Miljoenengebouw
Ik schat in dat de twee mannen die ik zie rond de dertig zijn. Ze hebben goede spijkerbroeken aan, limited edition-Nike’s en sweaters met halzen die niét lubberen. Wat heb ik fout gedaan? Of, positiever, wat hebben zij zo goed gedaan dat ze nu, ver voor hun AOW, in een miljoenengebouw kunnen wonen?

Eggs florentine
Sinds Hotel en Café Pontsteiger op 21 januari opengingen kunnen ook gewone stervelingen meesurfen op de glamour van de ‘Arc de Triomphe van West’ en even het miljonairtje uithangen. Een beetje patser begint de dag natuurlijk met een ontbijt buiten de deur: eggs florentine (7,50 euro), bageltje gerookte zalm, yoghurt met granola en fruit. Tussen het geld tellen door kan er tot 20.00 uur worden gesnoept met Holtkamp-kroketten, noedels, pasta of pizza. Géén topping van kaviaar of truffel hier, daarvoor moet koers worden gezet naar ZA verderop aan de Danzigerkade.

Million dollar view
Een vrij sobere kaart, dus. Prima hoor, maar deze locatie verdient meer sjeu. Zonder oesters binnen handbereik, waan je je eerder een pauper dan een rockstar. Daartegenover staat dat je wél een million dollar view hebt. Door de metershoge ramen en het Heras-hekwerk heen ontvouwt zich de skyline van de toekomst. Wolkenkrabbertje hier, grachtenpand-kloontje daar. Bouwvakkers hijsen hun afgezakte broeken op, hijskranen kriskrassen door het zand. Je kunt de schepen op het IJ bijna aanraken, terwijl je zwaait naar de toeristen in het Botel in Noord. Voor je het weet, ben je uren verder en heb je het een na het andere luchtkasteel gebouwd.
https://www.facebook.com/Café-Pontsteiger-954973644673617/