Cameracontrole in West tegen scooters op fietspad

Controle van de politie op de Buysbrug, verboden voor scooters. Een maaltijdbezorger moet lopend verder. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Ook in West zullen camera’s worden ingezet om te controleren of snorfietsers op de rijbaan rijden en een helm op hebben. “Daar ben ik blij mee, want het gaat nu niet goed. Met ongelukken tot gevolg”, aldus stadsdeelbestuurder Carolien de Heer op Twitter.

De gemeente gaat dit vanaf 8 november met kentekencamera’s registreren. Overtreders krijgen een boete thuisgestuurd. Eerst gaat de gemeente bestaande kentekencamera’s gebruiken, vanaf later dit jaar ook verplaatsbare camera’s. Het gaat om een proef van een jaar.

De exacte plekken van de controle worden niet bekendgemaakt. De bedoeling is dat snorfietsers zich overal aan de regels gaan houden. Snorfietsers moeten op de meeste wegen binnen de ring A10 met helm op de rijbaan rijden. De verkeersveiligheid en doorstroming zijn verbeterd, zo bleken uit een eerdere evaluatie. De fietspaden zijn minder druk en het aantal ongevallen met letsel is flink afgenomen, aldus de gemeente.

Maar in de praktijk blijken zich nu minder snorfietsers aan de regels te houden dan na de invoering. Volgens de gemeente rijdt nu 76 procent van de snorfietsers op de rijbaan, terwijl dat in 2020 80 procent was. Het percentage dat een helm draagt, daalde van 80 naar 65 procent. De gemeente stelt meer klachten te krijgen van bewoners die zich onveilig voelen op het fietspad.

De camerahandhaving is een aanvulling op de handhaving van BOA’s op straat. Zij schrijven ongeveer 100 boetes per maand uit, aldus de gemeente. Ook de politie schrijft boetes uit. Camerahandhaving bleek eerder zeer effectief bij het weren van snorfietsers uit de fietstunnel onder het Rijksmuseum en de Cuyperspassage bij het Centraal Station.

DeWestkrant