Cruiseterminal in Houthaven?

Een cruiseschip verlaat Amsterdam. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De Houthaven is in beeld als afmeerplek voor cruiseschepen. Ook de Coenhaven en de Noorder IJplas zijn mogelijk geschikt als nieuwe cruiseterminal. Een woordvoerder van het havenbedrijf bevestigt berichtgeving van Het Parool over de zoektocht naar alternatieven voor de huidige Passenger Terminal Amsterdam.

De passagiersterminal aan de Piet Heinkade kan de groeiende stroom grote zeeschepen op den duur niet meer verwerken. Cruiseschepen worden ook steeds groter, wat problemen kan opleveren bij het omdraaien op de huidige plek. Daarnaast komen er mogelijk fietsbruggen over het IJ -waaronder een ter hoogte van het Stenen Hoofd in West- die de cruisevaart in de weg kunnen zitten.

Al met al reden voor de gemeente Amsterdam en het havenbedrijf om op zoek te gaan naar alternatieve plekken. Dit zowel als mogelijke volledige vervanging of alleen aanvulling op de huidige facilteiten, aldus de woordvoerster. In de Houthaven wordt een nieuwe woonwijk gebouwd. De Coenhaven ligt verder westwaarts ter hoogte van de Coentunnel. De Noorder IJplas ligt buiten de Ring in Noord.

DeWestkrant