Cruiseterminal verhuist naar West

Een cruiseschip verlaat Amsterdam. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De cruiseterminal zal worden verplaatst naar de Coenhaven in het Westelijk Havengebied. Dat berichten diverse media. Het college van B en W neemt hierover waarschijnlijk volgende week een besluit.

De Passenger Terminal Amsterdam bij het Centraal Station kan de groeiende stroom grote zeeschepen op den duur niet meer verwerken. De gemeente wil ook de drukte in de binnenstad verminderen, onder meer veroorzaakt door busritten van cruisepassagiers. Ook zijn er plannen voor fietsbruggen over het IJ, die belemmeringen gaan opleveren voor de cruisevaart.

Bij de zoektocht naar een nieuwe plek voor de terminal bleven twee alternatieve locaties over: de Coenhaven in West en een plek in Zaanstad, aan de noordkant van het IJ. Het college kiest nu waarschijnlijk voor de Coenhaven. De Passenger Terminal Amsterdam ontving dit jaar zo’n 140 cruiseschepen met in totaal 300.000 passagiers.

Haven-Stad

Het plan heeft wel gevolgen voor Haven-Stad, de nieuwe wijk met tienduizenden woningen die gedeeltelijk in het havengebied komt. In de buurt van de nieuwe terminal zouden minder huizen kunnen worden gebouwd.

DeWestkrant