Cultuurpodia hebben u nodig – Column Fenna Ulichki, voorzitter stadsdeel West 

    “Heb je koffie?” vroeg ik bij mijn ontvangst tijdens een werkbezoek aan cultuurpodium Zaal 100 midden in de Staatsliedenbuurt in West. “Je krijgt er zelfs een stukje taart bij!” was het enthousiaste antwoord.

    Deze plek ademt kunst en cultuur en neemt u mee naar het verleden zodra u een stap in het gebouw zet. Oude posters van filmavonden met vrouwelijke activisten uit Suriname of Arabische cinema met nagesprekken. Oude filmrollen in dozen die vragen om gedraaid te worden. Je waant je terug in de tijd en ik had graag bij deze filmavonden willen zijn. Zaal 100 is laagdrempelig. Hier loopt u even binnen zonder dat u hoeft te vertellen wat u komt doen. Ik kom graag bij dit soort plekken, maar ze hebben onze bezoeken ook hard nodig.

    Toen de cultuurpodia hun deuren moesten sluiten vanwege corona was het enorm worstelen voor ze. Ze waren vaak de laatsten in de rij die weer open mochten na een lockdown. Activiteiten waren ondanks de beperkingen zoals 1,5 meter afstand lastig te organiseren. Ze zien nu, na alweer een tijd open te zijn, de zalen mondjesmaat gevuld worden. Dat kan beter natuurlijk. De producties zijn geweldig en u ziet de lokale cultuurpodia er alles aan doen om een indrukwekkend programma neer te zetten.

    Het ritme van regelmatig naar het theater of de bioscoop gaan is nog niet zoals dat voor corona was. We lijken nog steeds een drempel over te moeten, terwijl dat helemaal niet nodig is. Die drempel kunt u zelf weghalen door gewoon weer kaartjes te bestellen voor een optreden, voorstelling of tentoonstelling. Net zoals wethouder Cultuur Touria Meliani de hele maand februari Amsterdammers de mogelijkheid bood gratis iemand mee te nemen naar een cultuuractiviteit.

    Het zijn duwtjes in de rug die nodig zijn zodat we net als voor corona de zalen goed gevuld zien. Ik kan dan ook niet anders dan afsluiten met een oproep. Bezoek het theater, museum, muziek- of danspodium. Er is zoveel moois te zien, ervaren en beluisteren. Waar gaat u binnenkort naartoe?