Bij de Rollende Keukens in het Westerpark kun je tot en met zondag 1 juni je buik rond eten. Lopen de wachttijden te hard op, dan hebben wij alternatieven in de buurt om sneller je trek te stillen.
STAATSLIEDENBUURT
1. Juhique, Van der Hoopstraat 96H
In het hoekpand waar voorheen het Italiaanse restaurant Primi zat, zit sinds februari Juhique. Ik had de zaak al gespot, maar was er nog niet geweest. Deze week mailde een lezer dat ze er ‘een heerlijke culinaire ervaring’ had gehad. “Het stelletje dat Juhique runt doet dit echt met passie en ik denk dat ze meer bekendheid verdienen.”
De eigenaren gaan naar eigen zeggen voor ‘cozy vibes’ en ‘simple flavors’. De gerechten op de kaart lijken me echter helemaal niet zo simpel, eerder origineel en gewaagd. De chef kookt met het seizoen mee en geeft zijn fantasie ruim baan. Je kunt starten met gegrilde groene asperges, karnemelk, lamsoren, doperwten en lamsolie of met gebraden coquilles, tuinbonen en kippenhuid beurre blanc. Daarna een rogvleugel met kokkels, venkel, grapefruit en rozijnen of witte asperges, abrikozen hollandaise, bagna cauda (een olijfolie-ansjovis-knoflooksaus) en amandelen. De desserts zijn minstens zo creatief.
Door de fraaie ingrediënten zijn de prijzen hoger dan bij een buurtcafé, maar het leuke is dat je er ook ‘gewoon’ kunt snacken, zoals met huisgemaakte kipkroketten, kimchimayo en mangosalsa of gefrituurde feta, filodeeg, sesamhoning en pittige muntgel.
2. Pazzi, Van Limburg Stirumplein 20
Deze buurt heeft zo veel Italiaanse restaurants dat het net Little Italy is. Pazzi is de nieuwste Italiaanse aanwinst en zeker niet de minste. Kaarslicht, attente bediening, de juiste muziek – de soul van Amy Winehouse, Italiaanse disco – en pizza’s om door een ringetje te halen: een bodem zo krokant en smakelijk als een koekje, verleidelijke ingrediënten als buffelmozzarella en venkelworst. Lees hier waarom ik de antipasto misto reken tot het betere snoepwerk.
SPAARNDAMMERBUURT
3. Hummus & Habibis, Spaarndammerstraat 49H
Deze zaak doet mee aan de Rollende Keukens én houdt de deuren van het restaurant open. Eigenaar Bader Dabbagh doet er alles aan om Hummus & Habibis een gouden toekomst te bezorgen. Ooit reed hij door heel Amsterdam om zijn hummus te bezorgen. Inmiddels heeft hij een mini-imperium opgebouwd rond het lekkers uit zijn geboorteland Syrië. Begin april opende hij zijn eerste restaurant waar je tussen goudkleurige lampjes met kralen en bontgekleurde vazen eindeloos gerechtjes kunt delen: hummus sweet peppers, salades als fattoush en tabbouleh, gevulde wijnbladeren, geroosterde aardappels met peper, knoflook en koriander, falafel. Om je vingers bij af te likken en sfeervol dat het er is! Alsof je op een feestje bent.
HOUTHAVEN
4. Bonjour Càphé, Moermanskade 1
Kevin Le begon een Vietnamees koffietentje, maar werd aangemoedigd om ook te gaan koken. Hij ging dat doen and the rest is history. In anderhalf jaar groeide hij uit zijn pand in de Jordaan en besloot hij te verkassen naar een drijvend restaurant in Houthaven. Hij kookt Vietnamees maar geeft daar zijn eigen moderne draai aan. Met liefde maakt hij een broodje loempia voor je: een baguette met knapperige bloemkool en tofu, plus een vega(n) loempia. Zijn salade van rijstpapier is uniek in zijn soort. Kevin doet er behalve koriander, mango en knapperige sjalotjes ook Toscaanse olijfolie in. Bij Bonjour Càphé eet je niet, maar snoep je, lees maar.
ZEEHELDENBUURT
5. Boon & De Koot, Barentszstraat 171
Vanaf het moment dat ik wist dat de mannen van Zoldering achter dit wijncafé met restaurant zaten, kon ik niet wachten tot de deuren opengingen. Begin mei was het zover. Kort daarna borrelde ik er met stoute ossenstaartbeignets en eitjes met mayo, gepofte knoflook en lavas (blaadjes van de ‘maggi-plant’). En dat waren lang niet de enige lekkernijen op de kaart. Ik heb nu trek in rauwe zeebaars, beurre noisette, hazelnoot – om maar wat te noemen. Persoonlijk vind ik softijs als dessert ook helemaal te gek.
HAARLEMMERBUURT
6. Satay Club, Haarlemmerstraat 47
Er zijn van die clubs waar je meteen lid van wilt worden. Deze fonkelnieuwe club in de Haarlemmerstraat is dat, althans voor mij. Eigenaren Ezra van der Werff en Valentijn van Rossum willen Nederland kennis laten maken met Javaans streetfood, en dan vooral met de sateetjes waar zij op reis hun hart aan hebben verloren. In hun eigen zaak grillen ze de sateetjes boven de houtskoolgrill, nadat ze het vlees op Javaanse wijze hebben gemarineerd. Ze kregen het recept van chef Herman Budi Santoso, een goede vriendn van Valentijn, een twintiger met zowel Nederlands als Indonesisch bloed.
Bij de Satay Club kun je kiezen tussen sateetjes van kip, lam of tempeh en vier verschillende sauzen. Witte rijst erbij danwel blokjes kleefrijst (lontong). Wellicht wat sambal erbij? Als dessert spekkoek. Een beknopt, maar fijn menu. De sateetjes heb ik nog niet geproefd, maar de spekkoek ken ik wél.
Deze uitstekende laagjescake komt namelijk van Ibu Spekkoek, een ambachtelijke bakkerij uit Almere waar Ashley Steenbakker met zijn vrouw Ramona spekkoek maakt naar het recept van Ashleys oma, Betsy Simon-Breidenbach. Zij kwam in de jaren vijftig van voormalige Nederlands-Indië naar onze stad, waar ze spekkoek bakte voor Amsterdamse toko’s.
