De bij als basis -Column Jeroen van Berkel, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Foto stadsdeel West
Hoogstins2024

De stad is een toevluchtsoord voor de bedreigde bij. Dat was de reden dat stadsdeel West vorig jaar kwam met het actieplan Bijen erbij!, maatregelen om meer plekken te creëren waar bijenpopulaties kunnen leven en overwinteren. Het gaat om zaken als minder vaak maaien en het omvormen van velden en taluds tot bloemperken. Samen met enthousiaste bewoners stopten we vorig jaar tienduizenden biologische bollen in de grond. Ruim tweeduizend vierkante meter grasveld werd afgeplagd en ingezaaid met een insectvriendelijk wilde bloemenmengsel.
Tijdens een rondje fietsen laatst constateerde ik niet zonder trots dat de eerste resultaten zichtbaar zijn. Duizenden tulpen sieren de Bos en Lommerweg. Het Westerpark is een bloemenpracht en in de anders zo kort gemaaide taluds langs wegen staan de eerste wilde bloemen fier overeind. Voor de bij wordt het goed toeven in West. Ook geven steeds meer bewoners gehoor aan de oproep om tuinen te ont-tegelen. Al haal je maar een paar tegels weg en strooi je er een zaadmengsel in, binnen een paar weken is er een wild bloemenperkje waar insecten en vlinders enorm gelukkig van worden. Klaprozen, korenbloemen, kamille: waar bloemen zijn, zijn insecten, zijn vogels. Zo helpen we de natuur een handje en zorgen we voor meer biodiversiteit in de stad.
Als je altijd al plannen had om meer met je balkon of dak te doen, dan is nu het moment. Kijk bij het aanschaffen van planten niet alleen naar schoonheid of kleur, maar ook of de plant vriendelijk is voor insecten. Wil je het nog beter doen, dan zorg je dat er altijd iets in bloei staat, zodat er voedsel is van het vroege voorjaar tot de herfst. Met een beetje mazzel sleep je ook nog de Bijenbonus in de wacht. Wat dat is? Een van de prijzen die je kunt winnen als je meedoet aan de Uit Je Dak Prijs, waarover collega Melanie van der Horst vorige week schreef. Dus doe je best voor een groener West!

DeWestkrant