De Koperen Knoop gaat weer open, geen nieuwe naam

De Koperen Knoop in de Van Limburg Stirumstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Na een verbouwing opent Huis van de Wijk De Koperen Knoop in de Staatsliedenbuurt op zaterdag 2 maart weer de deuren. Er zou ook een nieuwe naam komen, maar na een storm van kritiek blijft die voorlopig De Koperen Knoop. 

Een jaar geleden is beheerder Combiwel met een groep betrokkenen -onder wie buurtbewoners- gestart met het maken van plannen voor de vernieuwing. Ook was het plan opgevat om de buurtvoorziening in de Van Limburg Stirumstraat een nieuwe naam te geven. Maar dat viel niet erg goed in de buurt. 

Uniformen
Buurtbewoners konden kiezen uit vier namen: Staatshuis, Plekk, 117 en Staatspaleis. De Koperen Knoop zat er niet bij. Dit leidde tot kritische en teleurgestelde reacties in de Facebookgroep Westerparkbewoners. Er werd gewezen op het feit dat de naam verwijst naar het verleden van de buurt. Vroeger woonde er veel personeel met uniformen (met koperen knopen), zoals tramconducteurs en agenten.

Naam behouden
De onvrede bleek ook bij de uitslag van een stemming. Met 78 stemmen was Staatshuis favoriet onder de nieuwe namen, maar Combiwel ontving ook 104 reacties (per e-mail, via sociale media en beschreven stembiljetten) om de naam Koperen Knoop te behouden. 

Niet het juiste moment
“Onze conclusie is dat dit niet het juiste moment is om de naam van de Koperen Knoop te veranderen”, zo staat er op de website van Combiwel. “In het proces van de vernieuwing van het Huis van de Wijk hebben we onvoldoende duidelijk kunnen maken dat het woongedeelte de naam behoudt en dat we alleen voor het Huis van de Buurt een nieuwe naam wilden.”

Danspaleis
Helemaal van de baan is een nieuwe naam dus niet. “De keuze voor wel of geen andere naam willen we later dit jaar nog eens goed bekijken in overleg met alle betrokkenen uit de buurt.” Hoe dan ook, op zaterdag 2 maart om 13.30 uur is er de feestelijke heropening van het vernieuwde Huis van de Buurt. Tussen 14 en 16 uur is er Het Danspaleis en kunnen de voetjes van de vloer. De entree is gratis. 

DeWestkrant