Naamsverandering De Koperen Knoop valt slecht in Staatsliedenbuurt

De Koperen Knoop in de Van Limburg Stirumstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De Koperen Knoop in de Staatsliedenbuurt wordt verbouwd. Beheerder Combiwel wil het Huis van de Buurt straks heropenen met een nieuwe naam. Buurtbewoners kunnen kiezen uit vier namen, maar De Koperen Knoop zit er niet bij. Dit leidt tot veel kritische en teleurgestelde reacties in de Facebookgroep Westerparkbewoners. ’Laat het lekker Koperen Knoop’, is de teneur.

De huidige naam verwijst naar het verleden van de buurt. Vroeger woonde er veel personeel met uniformen (met koperen knopen), zoals tramconducteurs en agenten. Maar Combiwel Buurtwerk vindt het tijd voor een nieuwe naam voor het Huis van de Buurt in de Van Limburg Stirumstraat. Het initiatief komt van een groep betrokken buurtbewoners, volgens de organisatie. 

Combiwel heeft een stemformulier online gezet met de volgende namen: Staatshuis, Plekk, 117 en Staatspaleis. Het bewonersgedeelte boven het Huis van de Buurt blijft wel gewoon de Koperen Knoop heten, zo stelt Combiwel. Maar het plan leidt vooral tot kritische reacties uit de buurt die toch al een traditie heeft van tegendraadsheid. 

‘Lijkt mij niet aan Combiwel om naam te veranderen’, zo reageert buurtbewoner Dick Jansen op Facebook. ‘Stukje geschiedenis verdwijnt. Koperen Knoop is een begrip. Geschiedenis. Ik stel voor de naam van Combiwel te veranderen, iemand suggesties?’ ‘Zullen we de naam Amsterdam ook veranderen?’, grapt Ibu Koike Hess. ‘Koperen Knoop is een stukje historie.’

‘De Koperen Knoop blijft de beste naam’, zo stelt Reineke Jonker. ‘Het bekt lekker, klinkt vrolijk en het heeft historische waarde.’ De -nu nog- Koperen Knoop krijgt een nieuwe entree, meer licht en openheid en een nieuwe keuken en bar, aldus Combiwel. De opening is begin 2024. Onder welke naam, dat is nog even afwachten. 

DeWestkrant