De Poëzieboulevard van Amsterdam Nieuw-West

Woordkunst in Burgemeester de Vlugtlaan. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Op plantenpotten aan de Burgemeester de Vlugtlaan staan teksten die stof tot nadenken geven. Initiatiefnemer is het culturele platform Granate uit De Baarsjes.

Op de muur van ontmoetingsplek The Villy aan het Bos en Lommerplein 302 staat een gedicht van een woordkunstenaar die ik hoog heb zitten: Luan Buleshkaj. “Hier is iedereen gelijk en kijken we niet naar je titel”, luidt de eerste regel. Terwijl ik zijn woorden op me in laat werken, loop ik via de Burgemeester de Vlugtlaan naar Plein ’40-’45.

Def P
Als ik dichter bij dit plein kom, valt het me op dat op de plantpotten poëzieregels staan. “Nieuw-West steelt vele harten als thuisplaats voor zovelen. Voor sommigen wat hard maar harten kun je helen.” Vooral die laatste zin vind ik fraai, ook qua klank. De tekst is niet van de minste, maar van Def P. De man die wordt gezien als de grondlegger van de Nederhop en met zijn Osdorp Posse in de jaren ‘90 de hitlijsten bestormde.

Poëtische route
De bloempotten blijken deel uit te maken van het project ‘Poëzie op de stoep’ van cultureel platform Granate uit de Baarsjes. Deze organisatie, die in 2012 is opgericht door dichter, filmmaker en cultureel leider Nafiss Nia, wil ‘het onzichtbare onzichtbare maken’. Na drie edities van ‘Poëzie op de stoep’ besloot Granate om de gedichten nu eens niet op de stoep te zetten, maar op plantenpotten langs de Burgemeester de Vlugtlaan. Deze poetische route begint op nummer 31 en eindigt 1,3 kilometer verderop bij metrostation De Vlugt

Diversiteit van buurt
Elk unieke gedicht is geschreven door een dichter die een band heeft met Nieuw-West. “Zowel inhoudelijk als praktisch weerspiegelen zij de diversiteit van de buurt en brengen zij een mooie en afwisseling aan de dagelijkse wandeling door de winkelstraat”, aldus Granate. Enkele dichters die hebben meegedaan zijn: Gökhan Aksoy, Lev Avitan en Marieke Stam. De tekst op de foto bovenaan is van Luna Wicks. Je zou Granate kunnen kennen van het gala dat zij op 8 juni organiseerden en waarmee zij de de LHBTQIA+-gemeenschap wilden eren.

Muurgedicht in Osdorp
Dit project is overigens niet het enige literaire project in Nieuw-West. Zo is er op initiatief van bewoners een muurgedicht in Osdorp gerealiseerd. De drie verzen zijn op drie plekken in Nieuw-West te zien. Het gedicht is geschreven door Abelkader Benali.

The Villy. Foto: Patricia Jacob.