De 4 lekkerste (vegan) softijsjes van West

Plantaardig softijs van Stach. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Dat wij in West supergoed Italiaans ijs hebben (Massimo Gelato, Miuz) is een feit. Ook qua softijs – pardon: soft serve – hebben we niets te klagen. Het bewijs vind je hier.

1. Fort Negen, Jan Evertsenstraat 31
Dit buurtbakkertje 2.0 in De Baarsjes doet er alles aan om klanten in te palmen. Twee jaar geleden lanceerden ze een croissantje ijs. Niet zomaar ijs, maar fluweelzacht softijs van biologische melk en room uit de Weerribben. Je kunt het bij deze vulling laten of de soft serve laten mengen met sorbet in steeds wisselende smaken: frambozen, abrikozen-rozemarijn, kokos-limoen-matcha.

2. Otemba, Kinkerstraat 56A
Bij dit restaurant in Oud-West zit je tussen straatkunst en kun je noedels slurpen. Ze verkopen er ook een ijsje – en niet zomaar eentje. Ik heb het hier over Japans softijs met de frisse smaak van groene thee en limoen. Een ongebruikelijke smaak in een ongewoon hoorntje – want: pikzwart. Hoe dit ijsje smaakt, lees je hier.

3. Paindemie, Kinkerstraat 122
De zaak die broodjes bloedworst en sandwiches crème brûlée op de kaart heeft staan, heeft ook qua ijs iets spannends: de Caramel Sundae, een creatie van softijs met gezouten karamel, huisgemaakte boerenjongens, honey roasted pecannoten en stukjes fudge van karamel.

4. Stach Food, J.P. Heijestraat 141
Dit merk duikt overal in de stad op, zoals op diverse plekken in West. Bij Stach Food kun je onder meer terecht voor vegan soft serve op basis van havermelk. Al dan niet met een discodip, warme honing of olijfolie en zout. Je kun hier ook je iced latte of matcha latte laten aftoppen met softijs. Als dat niet de ultieme Havermelkelite-optie is, weet ik het ook niet meer.