Deelhuisje

Hoogstins2024

Dit huisje staat aan het begin van de Postjeskade (bij het Surinameplein). Het is een idee van Harmen van Sprang, die daar woont. Hij had op zolder een poppenhuis staan, zette het buiten, met boeken erin die hij toch niet meer las, en snuisterijen die hij niet meer gebruikt. Een briefje erbij maakte voorbijgangers erop attent dat ze dingen mochten pakken als ze vonden dat die van hun gading waren.

Grappig is dat buurtbewoners het huisje nu ook gebruiken als plek voor afgedankte spullen. “Het is een eigen leven gaan leiden”, zegt Van Sprang. Buurtbewoners leggen van alles in het huisje
Niet alleen boeken, maar ook CD’s en prulletjes voor in huis. Van Sprang vond bijvoorbeeld ook een tas met dameskleding of een paar hakken voor het huisje. Wie de spullen precies neerlegt, weet hij eigenlijk niet. “Dit gedijt eigenlijk het beste met anonimiteit.”

En de buurtagent vindt het goed. “Het ziet er netjes uit, dus er is geen reden om te handhaven. Bovendien zien ze ook wel dat zoiets verbindend werkt in een buurt. Dus ze laten het staan.”

Overigens sloeg het concept van het deelhuisje zó aan, dat ook de stoelen voor de deur van het appartementenblok waar Van Sprang met zijn buren op zomeravonden buiten zit te borrelen, zijn verdwenen.

DeWestkrant