Documentaire over strijd om Lutkemeerpolder in Filmhallen

Beeld uit de documentaire Meer.
Hoogstins2024

De strijd om de laatste landbouwgronden van Amsterdam staat centraal in de documentaire Meer die te zien is in de Filmhallen. De gemeente wil distributiecentra vestigen in de Lutkemeerpolder in Nieuw-West, boerin Trijntje en actievoerders verzetten zich daartegen. 

Filmmaker Bart Melief volgde met zijn camera drie jaar lang de ontwikkelingen in de Lutkemeerpolder. In deze periode kwam hij erachter hoe complex dit dossier eigenlijk is. Een lange geschiedenis waarin de gemeente volgens Melief niet altijd even eerlijk is geweest naar bewoners en dat nu op haar manier probeert goed te maken.

In de film verdedigt de toenmalige wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) de komst van het bedrijventerrein. Boerin Trijntje probeert uit alle macht te voorkomen dat haar biologische zorgboerderij moet verdwijnen voor loodsen en vrachtwagens. Betrokken Amsterdammers komen met steeds hardere acties. De strijd is ook nog niet gestreden, zo stellen de actievoerders. 

De documentaire Meer is te zien op vrijdag 7 en zaterdag 8 april om 11.30 uur in De Filmhallen. Klik hier voor een trailer van Meer.

De Lutkemeerpolder. Beeld uit de documentaire Meer.
DeWestkrant