Doneerrekken bij afvalbakken werken niet: gemeente stopt proef

Statiegeldringen op een afvalbak in de Kinkerstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De doneerrekken (ofwel statiegeldringen) bij afvalbakken werken niet, zo concludeert de gemeente. De bakken worden nog steeds geopend door inzamelaars. De proef in het Wallengebied, de Kinkerstraat, De Hallen, de Burgemeester de Vlugtlaan en de Noordoever van de Sloterplas wordt gestopt. Nu komt er een proef met magneten op de deuren van afvalbakken. 

Sinds de invoering van statiegeld op flesjes en blikjes breken inzamelaars afvalbakken open, met troep op straat als gevolg. De bedoeling van de doneerrekken was dat voorbijgangers hun flessen en blikjes daarin achterlaten. Inzamelaars zouden die dan meenemen zonder de afvalbakken overhoop te gooien.

Verloederd
Maar ook met doneerrekken worden afvalbakken nog steeds geopend, zo concludeert wethouder Hester van Buren na een evaluatie. Met name in toeristische gebieden is ook sprake van ‘een verloederd aanzicht’ omdat er veel troep in de doneerrekken wordt gedaan, zo schrijft Van Buren in een brief aan de gemeenteraad. De doneerrekken zullen in fases worden verwijderd.

Magneten
De wethouder kondigt nu een proef aan met magneten op deuren van afvalbakken zodat die ‘makkelijk geopend en gesloten kunnen worden’. Vanaf augustus worden die magneten geplaatst op 100 afvalbakken. De locaties worden bepaald in overleg met de stadsdelen. Bij die bakken komt ook een oproep om er geen blikjes en flesjes met statiegeld in te doen en de deur te sluiten. 

Een man doorzoekt een afvalbak op flessen en blikjes met statiegeld. (Foto De Westkrant)