Dries Boussatta, oud-voetballer: ‘West is mijn buurt’

Dries Boussatta bij zijn Buongiorno op de Admiraal de Ruijterweg. (Foto Aline van de Watering)
Hoogstins2024

Oud-Ajacied en international Dries Boussatta (47) is geboren en getogen in West. Na zijn voetbalcarrière begon hij zijn eerste koffiebar in De Baarsjes. Buongiorno telt nu zes vestigingen in West en Nieuw-West. Een divers aanbod aan ondernemers is volgens hem erg belangrijk voor de leefbaarheid van de buurt.

Mijn buurt
“Ik ben geboren in de Marco Polostraat, later verhuisden we naar Nieuw-West. In Nieuw-West zat ik op school, maar daarbuiten was ik altijd op het Balboaplein te vinden. Ik ben veel verhuisd, maar in West. Op één jaar in Noord na, en ik ben een tijdje ‘vreemdgegaan’ in Amstelveen. Nu woon ik met mijn vrouw in Geuzenveld. Mijn jongste zoon Nouri (vernoemd naar) wordt er in december drie jaar oud. Op 22-12, wat samen het rugnummer van Nouri is.”

Balboaplein. (Foto Richard Mooyman)

Lokale ondernemer
“Drama. Er is niet veel aanbod van verschillende soorten ondernemers in mijn buurt. Een divers aanbod aan ondernemers is erg belangrijk voor de leefbaarheid van de buurt.”

Avondje uit
“Op 1 januari 2010 was ik voor het laatst in een discotheek. Ik stond in de Jimmy Woo met allemaal jonkies, en voelde me echt een oude man. Met kinderen, ik heb er inmiddels vijf, maak je het niet echt laat meer.”

IJsjes
“Het huurcontract met Buongiorno Gelatobar op de Baarsjesweg is onlangs opgezegd. Blijkbaar is het concept niet in lijn met de statuten, terwijl er altijd al op het huurcontract heeft gestaan dat het een ‘gelatobar’ is. Daarnaast zou ik geen meerwaarde voor de buurt hebben. Wat is er dus veranderd? Ik niet. Vanuit de buurt krijg ik veel boze, meelevende en verdrietige reacties op verdwijnen van de gelatobar.”

Baarsjesweg. (Foto Richard Mooyman)

Hart voor West
“West is mijn buurt, ik voel me er lekker thuis, elke portiek ken ik als m’n broekzak.” 

Koffie
“Als ik wakker word begin ik met een espresso, en ik eindig met een kleine koffie verkeerd of cappuccino. Mét havermelk, je moet wel met je tijd meegaan. Met mooi weer fiets ik altijd door de stad om te kijken hoe de koffie elders smaakt. Met de ramadan drink ik helemaal geen koffie. Even detoxen.”

Verleden
“Ik zat een tijd veel in de Coffee Company op de Kinkerstraat. Er zaten alleen maar Nederlanders, en het was een beetje de FEBO, je zat er niet zo lekker. Ik wilde een koffiehuis beginnen voor iedereen, een tweede huiskamer, met openhaarden, comfort en warme kleuren. In De Baarsjes was letterlijk geen plek voor koffie. In 2009 zat hier (Admiraal de Ruijterweg, de eerste Buongiorno) in de kelder een gokhal. Ik heb twee maanden op de stoep aan de overkant gezeten, om te kijken wat erlangs kwam. Het bleek een ideale plek, en het stadsdeel was welwillend om mee te werken. Ook gezien mijn ambities om uit te breiden en een meer divers aanbod van ondernemingen in de buurt te realiseren.”

DeWestkrant