Duizenden Amsterdammers bieden hulp 

Vrijwilligers kunnen onder meer helpen met de boodschappen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Ruim 3500 Amsterdammers hebben zich gemeld om stadgenoten te helpen die in de knel zijn geraakt door de coronacrisis. Inmiddels hebben 500 Amsterdammers die thuis zitten om hulp of een luisterend oor gevraagd. 

Dat hebben de samenwerkende sociale organisaties bekendgemaakt. Via de website voorelkaarinamsterdam.nl en telefoonnummer 020-7670031 proberen de organisaties zoveel mogelijk vrijwilligers te koppelen aan mensen die hulp of contact nodig hebben.

Om hulp vragen kan lastig zijn. Trots, schaamte of bescheidenheid zitten soms in de weg, aldus de organisaties. Terwijl het enorm fijn kan zijn om je verhaal kwijt te kunnen. Zeker als je alleen thuis zit. Voor ouderen en degenen die in risicogroepen vallen is afstand houden nog belangrijker dan voor andere Amsterdammers. 

Eenzaamheid

“Mensen zitten thuis met vragen en voelen zich onzeker”, aldus Monique de Vries, directeur van Combiwel Buurtwerk. “Eenzaamheid neemt toe. Tegelijkertijd merken we dat Amsterdammers zich juist nu extra in willen zetten. Daarom hebben we samen besloten om onze hulpdiensten te verstevigen en een centraal nummer aan te bieden waar mensen terecht kunnen. Dan kunnen nog meer Amsterdammers gebruik maken van de diensten die de buurt biedt.”

Boodschappen

“Als chronisch zieke kan ik wel wat hulp gebruiken, zeker nu ik thuis moet blijven in verband met het virus”, zo mailde een vrouw uit West. “Vorige week heeft Wouter mij op afstand geholpen met mijn laptop en vanochtend ben ik gebeld door Sarah voor boodschappen doen. Wat fantastisch is dat! Heel hartelijk dank lieve mensen!”

Chauffeur

“Een mevrouw belde over een afspraak bij de huisarts die dringend was”, meldt een medewerker van het balteam. “De persoon die haar normaal reed zat in quarantaine. Mevrouw is slechthorend en haar man heeft een geheugenprobleem, waardoor telefonisch contact erg moeilijk werd. Mevrouw kon wel mailen. Via snel contact over de mail is het gelukt om dezelfde middag nog een chauffeur te regelen.”

Het belteam van Voorelkaarinamsterdam. (Foto Combiwel)

 

DeWestkrant