Hardlopen met 1,5 meter afstand, dat lukt hier niet

Het smalle paadje biedt weinig ruimte om te passeren. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Rakelings scheren hardlopers langs elkaar. Niemand wil dit, maar het gebeurt toch. Het Brettenpad bij het Westerpark is afgesloten vanwege werkzaamheden. Hardlopers – en dat zijn er veel op donderdagmiddag- rennen nu op het smalle pad ernaast, dat zij moeten delen met wandelaars en mensen die hun hond uitlaten.

Veel mensen hebben behoefte aan een wandeling of een rondje rennen, zeker nu de sportscholen vanwege het coronavirus zijn gesloten. Maar de geadviseerde minimale afstand van 1,5 meter om besmetting te voorkomen, wordt op het smalle pad niet door iedereen in acht genomen. 

Bij de fitnesstoestellen in het Westerpark is het druk. Sporters staan te wachten tot zij aan de beurt zijn. Op het grasveld even verderop is een groepje bezig met oefeningen, onder leiding van een trainer.

Sporten in groepen is niet formeel verboden, maar verstandig is het niet. Gebiedsmakelaar Tessa Pormes van stadsdeel West verwijst in een oproep op Facebook naar het advies van sportkoepel NOC*NSF om nu geen georganiseerde sportactiviteiten te laten plaatsvinden. Ook niet in kleine groepen, en ook geen individuele trainingen. “De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop.”

En hardlopers? Die doen er in de sportspitsuren verstandig aan om de smalle strook langs het afgesloten Brettenpad te mijden en een andere route te kiezen door het park.

DeWestkrant