Écht ontspannen aan de Haarlemmerweg

(foto: Resi Lankester)
Hoogstins2024

Positief zijn volgens Ester de Vos: dat is Vositivity. Op de zolder van een sfeervol pand aan de Haarlemmerweg geeft ze haar yogalessen.

Haarlemmerweg 321, dat pand waar ook de Rob Peetoom Academy zit, blijkt van binnen net zo mooi als van buiten. Brede trappen, veel licht. En helemaal bovenin, op zolder, is een kleine ruimte met houten vloer en openslaande deur naar een dakterras. Daar geeft Ester de Vos twee keer per week yogales. Haar slogan is ‘Uit je hoofd, in je hart’: een one liner waar geen enkele hardwerkende dertigplusser tegenwoordig tegen kan zijn.

Ester blijkt net terug uit Bali; ze is bijna de helft van het jaar op reis. Ze geeft daar yogales, maar ook individuele coachingstrajecten en persoonlijke leiderschapsprogramma’s. Een weekje ‘Zingen op Bali’ kan trouwens ook, lees ik op haar site, of een ‘Joyful yogacruise langs de Griekse en Turkse kust’.
“Veranderingen bij mensen teweeg brengen is zó mooi,” zegt Ester stralend. Ik kan het niet laten te vragen hoe haar omgeving daar over denkt. Mijn vriend zou me zien aankomen: ‘Schat, ik ben weer even een maandje op een joyful cruise en daarna ga ik zingen op Bali’. En inderdaad: dát is nog wel een dingetje, knikt Ester.
Maar afgezien daarvan lijkt Ester een behoorlijke droombaan te hebben.

Van huis uit is ze bedrijfspsycholoog. Daarnaast verdiepte ze zich in allerlei stromingen, van hatha yoga en shiatsu tot haptonomie. Deels uit interesse, deels noodgedwongen door lichamelijke klachten en stress, tegen het overspannend aan. Het heeft geleid tot haar eigen methodiek, met als basis-insteek: mensen helpen hun talenten te ontdekken. Ester: “Dat proces kan beginnen op de yogamat. Vaak is dat zinvol wanneer je merkt dat je vooral in je hoofd zit en je lichaam bent vergeten.”

In de les die ik bij haar volg, herken ik de ‘standaard’-opbouw (dat beroepsgedeformeerde krijg je als je zelf ook les geeft). Zitten en ademen, opwarmen, wat yang-poses, afbouwen en Savasana. Wat ik leuk vind: Ester benadrukt bovengemiddeld vaak dat we ‘even niks hoeven’. Hoewel ik dat natuurlijk wéét, merk ik toch hoe mijn lichaam daarop reageert. In Child’s Pose (kindhouding) bijvoorbeeld ontspan ik net even wat meer als Ester ons op het hart drukt dat we écht mogen ontspannen.

De omgeving werkt ook mee: vanuit de zaal zie ik de zon langzaam achter de boomtoppen van het Westerpark zakken. De deur naar het dakterras staat open; ik hoor vogels, zonnestralen glijden naar binnen.

Of één lesje Vositivity genoeg is om helemaal van het hoofd in het hart te komen weet ik niet, maar het is een goed begin. Misschien toch eens zo’n joyful cruise proberen.

www.vositivity.nl

Ester huurt de ruimte van het bedrijf www.mindworkproductions.com, dat hier ook is gevestigd.

DeWestkrant