Hete Yoga

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Ik had er al vaker over gehoord: hotpod yoga. Iets met een verwarmde ruimte, maar dan niet zoals bij Bikram yoga. En iets met een tent, maar dan niet zoals op de camping. En dan nog iets met Club Lite, maar dan niet echt in de club, maar in een tént in de club. Kortom, te veel verwarrende informatie voor iemand die graag weet waar ze aan toe is.

Tot onlangs, toen ik op zaterdagochtend zin had in een uurtje yoga in de buurt en er nog plaats bleek bij het hotpod-gebeuren.

In Club Lite aan de Jan van Galenstraat (bij de incrowd onder andere bekend om z’n Ecstatic Dance-feesten) staat meteen voorbij de ingang een grote paarse opblaastent. Op de loungebanken tegenover de bar, waar ’s nachts wordt gesjanst en gefeest, kun je je jas en tas kwijt. En dan is het -net als op de camping- een kwestie van het tentzeil openritsen.

Het is even wennen in de opblaastent. Het is er warm, vol (de twintig mensen die erin passen, zijn er allemaal) en schemerdonker. Waar ik sta, achterin, loopt de hotpod schuin af. Je moet hier niet langer zijn dan 1 meter 98, realiseer ik me – dan raakt je hoofd het zeil. Even voelt het een beetje claustrofobisch. Gaat die tentdeur straks helemaal dicht? Kan ik er dan nog wel uit?

Dan merk ik dat het ondanks de 37 graden niet benauwd is. Vooruit, relax. De verlichting helpt: er zitten lampjes onderin de tent die dromerig, paarsachtig licht geven, waardoor het voelt alsof je op een andere planeet bent. Ik word langzaamaan steeds enthousiaster over dit gekke concept, dat is overgewaaid uit Engeland. Eigenlijk is het heerlijk wakker worden zo, in deze vervreemdende schemersetting. Een soort twilight-yoga.

Met de Argentijnse yogadocent Mercedes is ook niks mis. Ze geeft kordaat een vinyasa-les, met veel focus op houding en op adem. Na afloop van de les is alles en iedereen klam en vochtig. We maken zelf de matjes schoon en hangen ze buiten de tent aan een kleerhanger te drogen.

Als ik ruim een uur later weer op straat sta, moet ik wennen aan het felle daglicht en de voorbij scheurende auto’s. Thuis lees ik op de site van hotpod yoga dat je je door deze vorm van yoga eventjes ‘lichtjaren verwijderd voelt van de buitenwereld’. En ja, daar valt eigenlijk niks tegenin te brengen.

hotpodyoga.com
hotpodyoga.com/nl/yoga-classes/amsterdam

instagram.com/hotpodyoga