Betere fietsverbinding tussen West en centrum

Impressie van de nieuwe fietsbrug tussen het Westerpark (links buiten beeld) en het centrum. De Haarlemmerpoort is aan de onderzijde net niet zichtbaar. (Beeld Novis)
Hoogstins2024

De gemeente gaat een extra doorgaande fietsroute aanleggen van het Westerpark naar het Centraal Station. De route komt te lopen over de Haarlemmer Houttuinen. Ook is een nieuwe fietsbrug gepland over het Westerkanaal, zodat fietsers niet langer de ingewikkelde slinger hoeven te maken langs de Haarlemmerpoort.

Doorgaand fietsverkeer zal in de toekomst niet meer door de Haarlemmerstraat en -dijk worden gevoerd. Op een drukke dag rijden daar ruim 20.000 fietsers doorheen, waardoor oversteken vaak tijdrovend en riskant is. Het aantal fietsers neemt alleen maar toe, met name door de geplande woningbouw in Haven-Stad.

Het college van B&W heeft een voorlopige voorkeur bepaald voor een fietsbrug over het Westerkanaal en een geheel vernieuwde en verlaagde brug over de Korte Prinsengracht. Deze variant biedt volgens het college ook de mogelijkheid om meer ruimte te creëren voor groen, fiets en voetganger.

De plannen zijn vrijgegeven voor de inspraak. De gemeenteraad beslist naar verwachting volgend jaar over de nieuwe fietsroute, waarvan de uitvoering is gepland tussen het jaar 2020 en 2023. 

DeWestkrant