Het Labyrint: opera met bewoners uit Amsterdam-West

Foto Sjoerd Derine
Hoogstins2024

World Opera Lab presenteert een opera over bureaucratie met muziek en dans uit alle windstreken en bewoners uit Amsterdam-West

Is de bureaucratie in Amsterdam net een doolhof? Hoeveel invloed heeft de bureaucratie op het samenleven in de wijk? In deze multiculturele opera gaan buurtbewoners, zangers, dansers en musici samen het labyrint in en vinden daar oude verhalen en liederen.

In het labyrint wonen wonderlijke wezens; een minotaurus (hij is half mens, half stier), de jonge held Theseus die de strijd aan wil knopen met al het leed en Ariadne die de weg wijst met haar kluwen wol. Met muziek en dans uit alle windstreken en aria’s van de componist Claudio Monteverdi (1607) gaan we samen op zoek naar de draad die ons de weg uit de verwarring, naar een gedeelde toekomst toont. 

De kunstenaars en nieuwkomers van Makers Unite co-creëren het labyrint. Vijf sleutelvrouwen uit De Baarsjes, Ziba Amini, Kirsten Fiege, Lakhwinder Kaur, Nadia Kasmi en Juslene Nanga Nguele, vertellen over hun ervaringen met het labyrint van de lokale regelgeving.

In een regie van Miranda Lakerveld, composities van muzikaal leider en ud-speler Haytham Safia, zangers Hanna van Rooijen en Mazen Alashkar, dans door Christian Guerematchi en Vanessa Felter en vormgeving door Makers Unite o.a video-animaties van Fadi Nadrous, make-up van Najlaa Albaidoun, decor-ontwerp van Bassel Halabi, Abla el Bahrawy en Andranik Mkrtchyan.

Na de voorstelling Het Labyrint is er een nagesprek met de makers, buurtbewoners en beleidsmakers o.l.v. Naïma Azough. Met onder meer Fenna Ulichki, voorzitter Stadsdeel West

maandag 3 + donderdag 13 december
Podium Mozaïek
Bos en Lommerweg 191 – Amsterdam
Tickets 12,50 (Stadspas 7,50) via www.podiummozaiek.nl en aan de avondkassa
aanvang 20:30 uur (einde 22:00 uur)

In samenwerking met Makers Unite, Productiehuis West, Podium Mozaïek, Gemeente Amsterdam – Stadsdeel West

DeWestkrant