Een slokje puur natuur bij Angolo Vinoso

Bruno in zijn nieuwe zaak Angolo Vinoso. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Een beetje wijnliefhebber schenkt tegenwoordig zijn glas vol met natuurwijn. Sinds 11 december kunnen ze daarvoor terecht bij Angolo Vinoso in Westerpark.

Dat natuurwijn tegenwoordig zo populair is, is meer dan logisch. Ons eten hebben we het liefst zo puur mogelijk op ons bord, het zou dan raar zijn om qua drank wél de ene na de andere toevoeging naar binnen te kieperen. Vleck in de Eerst Helmersstraat had dat al rap in de smiezen; de wijnwinkel staat te boek als een pionier op het gebied van vin naturel, wijn die op zo’n natuurlijk mogelijke manier wordt gemaakt, sulfietarm is en geen toevoeging of smaakversterkers bevat. Richard van de Westkrant slaat er al jaren zijn natuurwijn in.

Vinum Naturale
Sinds kort heeft hij er op kruipafstand een wijnadres bij: Angolo Vinoso, op de hoek van de Kostverlorenstraat en de Eerste Kostverlorenkade. De eigenaar van de winkel, Bruno Levi Della Vida, is gespecialiseerd in natuurwijn. Met zijn vier jaar geleden gestarte bedrijf Vinum Naturale importeert hij dit type wijn vooral uit Italië (Piëmont, Emilia-Romagna, Lazio, Friuli, Toscane). Maar daarnaast heeft hij  – als ‘enige in de stad’ – ook vin naturel uit Australië.

Rode ‘oppepper’
Op zoek naar het avontuur belandde hij tien jaar terug in Nederland. Dat hij als afgestudeerde telecom-engineer in de wijn zou belanden, stond in de sterren geschreven. Als jongen was hij al graag op de wijnboerderij van zijn opa in Chianti. Zijn vader leerde hem Italiaanse klassiekers te waarderen. De wijnen in zijn zaak beginnen bij 10 euro. Maar er zijn ook uitschieters, zoals de Barolo’s, waar je meer dan 30 euro voor moet neertellen. Voor de feestdagen heeft Bruno flessen mousserende wijn (spumante) op voorraad. Ik ging naar huis met een fles voor iemand die wel een oppepper kon gebruiken: de Vino Rosso Navel van Vino del Poggio uit Emilia-Romagna. Volgens Bruno een sappige, ronde rode wijn boordevol energie (21 euro). Ook maatwerk nodig? Vraag het Bruno!