Fietsers naar rijbaan in J. P. Heijestraat

Fietsers moeten in de J. P. Heijestraat op de rijbaan gaan fietsen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Fietsers in de J. P. Heijestraat in Oud-West worden vanaf volgende week naar de rijbaan gestuurd. Zo komt er meer ruimte voor voetgangers en fietsers om elkaar te passeren op 1,5 meter, zo stelt de gemeente. Meer drukke straten met veel winkels en cafés zullen waarschijnlijk volgen.

“Automobilisten maken we duidelijk dat zij te gast zijn en het wegdek met fietsers delen, zoals in een fietsstraat”, aldus de gemeente. “Het fietspad wordt afgesloten voor fietsers, en met voetgangerssymbolen omgevormd tot voetpad.” De maatregel duurt in ieder geval tot 31 oktober. 

In de Eerste van Swindenstraat in Oost gaan fietsers volgende week ook naar de rijbaan. De gemeente onderzoekt meer knelpunten waar maatregelen genomen kunnen worden om de kans op coronabesmetting te beperken.

De verkeersveiligheid staat voorop, aldus de gemeente. “Daarom doen we vooraf voor elke straat een verkeersveiligheidstoets. We nemen de maatregel alleen in straten waar 30 km per uur gereden mag worden of we veranderen de straat tijdelijk in een 30 km-straat. De eerste dagen na invoering zijn er ook verkeersregelaars.”

DeWestkrant