Maximum-snelheid op veel plekken nu 30 km/u

De Bos en Lommerweg vrijdagochtend. De lagere snelheidslimiet moet leiden tot minder ernstige ongelukken. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De hele nacht is er gewerkt aan de 4.000 verkeersborden met de nieuwe maximum-snelheid. Vanaf vandaag geldt er een verlaagde limiet van 30 km/u op een groot deel van de wegen in Amsterdam. Erg veel verschil was vanochtend nog niet merkbaar op wegen in West. 

Ruim honderd medewerkers van Pantar haalden afgelopen nacht stickers over de borden weg. De gemeente verwacht 20 tot 30 procent minder ongelukken en een halvering van verkeerslawaai als iedereen zich houdt aan de lagere maximum-snelheid. De limiet van 30 km/u geldt volgens de gemeente ook voor e-bikes op het fietspad.

Op wegen in West reed een enkele automobilist vanochtend zichtbaar langzaam, andere bestuurders gaven als vertrouwd flink gas zodra er ruimte was op de weg. Hardrijders worden voorlopig nog niet beboet. De gemeente zet nu vooral in op voorlichting en aanpassingen van de weg.

Groen licht voor fietsers, maar opletten vanwege een opduikende auto: de Jan van Galenstraat vrijdagochtend. (Foto Richard Mooyman)