Fruittuin van West is klaar voor zadenruilbeurs Reclaim the Seeds

(foto: Anouk Jongeneel)
Hoogstins2024

De Fruittuin van West is over anderhalve week het toneel voor zadenruilbeurs Reclaim the Seeds. Een digitale beurs waarbij alle deelnemers onder andere zaden kunnen ruilen, discussiëren over politieke thema’s en workshops kunnen volgen.

“Dit jaar zorgen we niet voor de kramen en de catering, maar voor een online festival en de technische realisatie”, vertelt Magali, vrijwilliger bij de Fruittuin en Reclaim the Seeds.

De zadenruilbeurs wordt ieder jaar op een andere plek georganiseerd, maar streek al eens eerder neer in de Fruittuin van West. Vanwege corona kon de beurs vorig jaar niet doorgaan. “Vorig jaar kon het niet meer worden omgezet naar een online beurs, een extra reden om het dit jaar wél door te laten gaan.”, vertelt Magali. Dat het dit jaar anders moet, maakt Magali niet minder enthousiast. “Er is bijvoorbeeld een online plukwandeling waarbij de herborist live wordt gefilmd tijdens die wandeling en van alles kan laten zien. De workshop composteren zal waarschijnlijk wat meer theoretische uitleg bevatten.”

Zadenruilkast
De zadenruilbeurs is voor iedereen, zowel tuinders als moestuinders. Naast het volgen van workshops kunnen de deelnemers ook zaden ruilen, daarvoor wordt een speciale ruilkast in elkaar getimmerd op de fruittuin. “Mensen kunnen zaden opsturen of brengen naar de fruittuin. Wij leggen ze dan in de ruilkast en een ander kan ze afhalen. De fruittuin kan ook dienen als ontmoetingsplek dit jaar, dan kunnen mensen even afspreken om de zaden te ruilen”, legt Magali uit. Hoeveel zaden er opgestuurd worden, weet ze zelf ook nog niet. “Ik denk dat het erg verschilt, voor het ene gewas heb je een handje zaden nodig, terwijl je met één pootaardappel al best veel aardappelen kan kweken.”

Het doel van Reclaim the Seeds is om meer mensen bewust maken van het belang van agrarische biodiversiteit en duurzame voedselproductie. Door zaden te ruilen, werkt de beurs hier ook aan mee. De agrarische biodiversiteit komt door grote chemische bedrijven, zoals Monsanto, in gevaar. Thema’s die Magali ook aanspreken. “Ik ben al een tijdje vrijwilliger bij de fruittuin en zo kwam ik bij Reclaim the Seeds. Ik ben tegen de opkoping van Monsanto en denk dat we goed moeten letten op hoe grote industrieën steeds meer overnemen.”

Lekker naar buiten
De Fruittuin van West is ondanks de coronacrisis nog gewoon open. Mensen kunnen boodschappen doen in de winkel of wat lekkers afhalen en opeten in de tuin. Of de coronacrisis veel invloed heeft op de fruittuin, weet vrijwilliger Magali niet precies. “Het plukken van fruit gaat natuurlijk gewoon en het lijkt drukker in de tuin. Mensen kunnen hier toch lekker naar buiten. Het is ook een soort park.”

Aanmelden voor lezingen, workshops of uitwisseling van zaden kan hier. Reclaim the Seeds vindt plaats op 20 en 21 maart. Het programma kun je hier vinden.

DeWestkrant