Gratis huisjes voor vogels op het balkon of in de tuin

De nestkasten zijn geschikt voor onder meer de roodborst. (Foto Wikimedia Commons/By Maria)
Hoogstins2024

Inwoners van West kunnen gratis een vogelhuisje halen. De houten huisjes zijn geschikt voor zowel balkon als tuin. Op het Bellamyplein in Oud-West deelde initiatiefneemster Elly Baltus zaterdagochtend 11 maart in Oud-West de eerste 50 huisjes uit.

Baltus laat in totaal 500 vogelhuisjes van gerecycled hout maken om uit te delen aan huishoudens in West. De productie vindt plaats bij Werkplaats Veel in Hout in Heemskerk door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Er zijn verschillende types huisjes voor soorten als roodborst, koolmees en pimpelmees. Ook zijn er vleermuiskasten. 

Met het uitdelen van nestkasten wil Baltus de biodiversiteit in West verbeteren en bewoners meer betrekken bij de natuur in de stad. De huisjes fleuren volgens haar balkon en tuin ook op. Vogels spelen bovendien een nuttige rol doordat zij insecten eten als muggen en eikenprocessierups. Het project is mogelijk door een subsidie van West begroot. 

Op 11 maart is de eerste partij van 50 vogelhuisjes op het Bellamyplein uitgedeeld voor dierenspeciaalzaak Ruco. Daarna zullen elke maand opnieuw 50 vogelhuisjes beschikbaar zijn. Een setje met spijker, schroef en plug en een beschrijving hoe het huisje op te hangen wordt meegeleverd. Eventueel kan een afspraak worden gemaakt voor hulp bij het ophangen. Meer informatie via deze link

De vogelhuisjes van gerecycled hout.