Gedeeltelijke lockdown: alleen afhalen bij horeca toegestaan

Bos en Lommerplein, dinsdag kort voor de persconferentie van Rutte. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Alle horeca moet volledig dicht, ook daghoreca, terrassen en coffeeshops. Afhalen blijft wel mogelijk. De verkoop van alcohol wordt verboden na 20 uur ’s avonds. Drank mag je dan op straat ook niet meer bij je hebben.

Dat heeft premier Rutte dinsdagavond bekendgemaakt. Het kabinet heeft besloten tot een ‘gedeeltelijke lockdown’ vanaf woensdagavond 22 uur om het snel oplopende aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. De verscherpte maatregelen gaan ‘zeker vier weken’ duren, zei minister Hugo de Jonge.

Nieuwe klap
Rutte zei zich te realiseren dat het sluiten van alle eet- en drinkgelegenheden ‘een nieuwe klap’ betekent. Het was geen optie om horeca open te houden tot bijvoorbeeld 18 uur, aldus de premier. “De cijfers zijn daarvoor te hoog, de situatie te ernstig.” Het aantal coronaclusters in de horeca is volgens Rutte weliswaar ‘relatief beperkt’, maar het gaat volgens hem dan meteen wel om grote groepen.

Sportscholen
Nieuwe beperkingen komen er ook voor teamsporten. Wedstrijden voor volwassenen zijn in principe niet meer toegestaan. Kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen in teamverband wel blijven sporten, zonder publiek. Sporten in sportscholen blijft wel mogelijk. Evenementen -waaronder kermissen- zijn verboden. Winkels moeten sluiten om 20 uur, behalve levensmiddelenwinkels. Supermarkten krijgen strengere controles op het naleven van de voorschriften, bij overtredingen is directe sluiting mogelijk. “Het is simpelweg te druk in de winkels.” 

Mondkapjesplicht
Het kabinet wil nu ook een mondkapjesplicht, maar dat moet volgens Rutte eerst juridisch goed worden geregeld. Tot dat moment blijft het bij een dringend advies om een mondkapje te dragen in ‘publieke binnenruimtes’, geldig voor iedereen van dertien jaar en ouder.

Op de site van de rijksoverheid staan alle maatregelen op een rij.

DeWestkrant