Gemeente kan budgethotel in Pontsteiger niet tegenhouden

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De gemeente heeft geen mogelijkheden om de komst van een budgethotel onderin gebouw Pontsteiger te stoppen. Volgens het bestemmingsplan is hier een hotel toegestaan. Dat stelt het college van B en W in beantwoording op vragen van PvdA-raadslid Dennis Boutkan.

Onder bewoners van Pontsteiger is onrust ontstaan over plannen voor een capsulehotel met slaapcabines. Gevreesd wordt voor overlast door budgettoeristen, en ook zijn er zorgen over de waarde van de dure appartementen.

Boutkan ging ervan uit dat een hotel op deze plek niet is toegestaan omdat het niet past binnen het bestemmingsplan, en ook in strijd is met de hotelstop die eerder is afgekondigd. Maar dat ligt volgens B en W allemaal anders. 

“In principe werkt Amsterdam niet meer mee aan nieuwe hotelinitiatieven. Dit betekent helaas niet dat er geen hotels meer bij komen. Dat komt omdat sommige afspraken al waren gemaakt voordat het strenge hotelbeleid van kracht werd.”

Op dit adres rust de bestemming ‘gemengd’, waarmee ook een hotel mogelijk is. Een vergunning kan volgens B en W niet worden geweigerd als verder aan alle voorwaarden is voldaan. 

Boutkan vindt de gang van zaken uitermate teleurstellend. “Ik verwacht meer creativiteit en oplossingen om nieuwe, ongewenste hotelontwikkeling tegen te gaan”, zo reageerde hij op Twitter.