Gemeente waarschuwt voor zwemmen in Houthaven

Het Waterplein in Houthaven was afgelopen zomer een populaire zwemplek. (foto: Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Omdat er warm weer aankomt en veel Amsterdammers afgelopen zomer ook gingen zwemmen in de grachten en in het IJ, waarschuwt de gemeente dat een duik nemen op dit soort plekken vooral op eigen risico is. Met name bij de populaire zwemplek Waterplein op Revaleiland kan zwemmen gevaarlijk zijn.

“Doordat het water van de Houthaven in open verbinding staat met het IJ is het niet schoon genoeg om in te zwemmen. Het water in het IJ is een verzameling van al het af te voeren water van het achterliggende gebied. Hierdoor voldoet het niet aan de kwaliteitseisen vanuit de Europese Zwemwaterrichtlijn”, zo schrijft de gemeente op de website. Een ander gevaar vormen vertrekkende en aankomende binnenvaartschepen. Hierdoor kan er een ‘zuigende werking’ van het water ontstaan.

De gemeente verwijst naar de zes officiële zwemlocaties, waaronder het Sloterstrand. Hier wordt het water wel regelmatig getest. Zwemmen in de gracht wordt ook sterk afgeraden. In West was de Erasmusgracht bij het Erasmuspark deze zomer ook een populaire zwemplek.