Gratis kleding: ‘Zelfs middeninkomens komen niet meer rond’

Uitgiftepunt voor kleding bij Vrouwencentrum in De Baarsjes

Annet (rechts) en Khadija met de eerste kleding die wordt weggegeven. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het Vrouwencentrum in De Baarsjes wordt een gratis uitgiftepunt voor kleding. Buurtbewoners met een smalle beurs kunnen vanaf 14 februari twee keer per week kleding uitzoeken in het centrum aan het Columbusplein.

De armoede in de buurt is groot en steeds meer bewoners hebben financiële problemen, zeggen initiatiefnemers Annet van Foor El Qaar en Khadija van Combiwel Buurtwerk. Annet organiseert al jaren de gratis uitgifte van voedsel aan buurtbewoners die het moeilijk hebben. Zij hoeven niet aan te tonen dat ze een laag inkomen hebben. “Ik geloof ze als ik ze in de ogen kan kijken”, zegt Annet, zelf ‘ervaringsdeskundige’ als het gaat om armoede.

Schrijnend
De laatste tijd bleek dat er ook grote behoefte is aan kleding. “Mensen hebben het echt nodig”, zegt Annet. “Het wordt steeds schrijnender”, aldus Khadija. “De energiekosten zijn gestegen, waardoor zelfs middeninkomens niet meer rondkomen.”
Na een oproep om kleding te doneren, liggen de eerste kasten aan het Columbusplein vol. Het gaat om kleding voor zowel vrouwen, mannen en kinderen. Ook is er speelgoed. Vrijwilligers gaan de kleding uitgeven. In het Vrouwencentrum komt een pashokje om de kleren te proberen. In het centrum is daarnaast gratis maandverband verkrijgbaar.

Feestelijke opening
Op dinsdag 14 februari om 14.30 uur wordt de kledinguitgifte feestelijk geopend, onder meer met een modeshow. Het uitgiftepunt is daarna iedere dinsdag en vrijdag van 14.30 tot 16.30 uur open voor het uitzoeken van kleding. Aansluitend kunnen buurtbewoners kostenloos voedsel afhalen.

DeWestkrant