Grauwe schuurdaken in Oud-West nu groen door bewonersinitiatief

Buurtbewoners gezamenlijk aan het werk bij het vergroenen van de kale schuurdaken. (Foto privé)
Hoogstins2024

In Oud-West zijn afgelopen weekend grijze schuurdaken ‘vergroend’. Bewoonster Charlotte Borggreve van de Agatha Dekenstraat ging met buren aan de slag om in de binnentuin met de Elisabeth Wolffstraat een sedumtuin op de daken aan te leggen. 

De bovenburen kijken nu uit op groen, in plaats van een grijs en rommelig schuurdak. Dat is fijn natuurlijk, maar Borggreve wijst erop dat een groen dak ook isolerend werkt en water opvangt. “Het werkt verkoelend, trekt insecten aan en is beter voor mens en milieu”, stelt zij.  

Borggreve ging tientallen buren langs met de vraag of ze mee wilden doen met het vergroenen van schuurdaken. Zowel woningbezitters als huurders waren positief. Maar het lukte volgens haar om verschillende redenen niet om twee grote verhuurders mee te krijgen, vandaar dat ze het plan op kleinere schaal doorzette met zeven buren met een koopwoning.

De helft van de kosten worden gedekt met een subsidie van Waternet. De rest betalen de bewoners uit eigen zak. Afgelopen weekend was het zover; de sedummatten werden gezamenlijk uitgerold. “Het was erg leuk, want zo leerden de buren die tegenover elkaar woonden elkaar ook nog eens kennen.”. In de toekomst hoopt Borggreve de grote woningverhuurders in de buurt alsnog over de streep te trekken om ook schuurdaken te vergroenen. 

Groen: zo zien de schuurdaken er nu uit voor de bovenburen. (Foto privé)