Grote iep Westerpark gekapt, ondanks protest

De gevelde iep bij de spartelvijver in het Westerpark. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een beeldbepalende iep in het Westerpark is vanochtend gekapt, ondanks protest van een aantal buurtbewoners. De noodkap was volgens de gemeente nodig omdat de iepziekte is geconstateerd en het risico bestaat op besmetting van andere iepen in de omgeving.

Een groepje buurtbewoners probeerde de kap tegen te houden, maar tevergeefs. “Handhaving en politie zijn ingezet om ons bij de boom weg te halen”, zegt Patty Vrolijk, een van de actievoerders. “Daarna zijn ze meteen gaan zagen. Zo’n mooie oude boom, die ook zorgde voor schaduw.”

Ze is erg boos over de gang van zaken. De aankondiging van de kap is volgens haar slechts een paar dagen geleden gedaan. Op zijn minst had er een second opinion van een professionele bomendokter moeten komen om te bezien of de boom gered had kunnen worden, vinden zij en haar mede-actievoerders. Met de kap van de boom is ook een buurttempel verwoest, zegt ze.

De gemeente meldt dat er in het juiste plantseizoen een nieuwe boom wordt geplant. Stadsdeel West kondigde vorige maand ook al aan dat vanwege de iepziekte zestien iepen langs de Spaarndammerdijk en een grote iep bij de ingang van het Erasmuspark worden gekapt.

In het Westerpark werd vorig jaar al een beeldbepalende zieke iep geveld. Ook moest een geliefde kastanje worden gekapt

De iep wordt maandagochtend gekapt. (Foto Fadoua Errahmouni)
Patty Vrolijk toont verontwaardigd de kapmededeling van de gemeente. (Foto Richard Mooyman)
DeWestkrant