Haven wil ’batterij van de stad’ worden

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

De Amsterdamse haven wil ’de batterij van de stad’ worden. Het streven is om meer hernieuwbare energie te produceren en op te slaan en warmte te leveren aan de stad. Dat staat in het strategisch plan voor de komende vijf jaar. Op den duur wil de haven geheel afscheid nemen van steenkool.

De haven wil zowel groeien als duurzamer worden. In het jaar 2020 moet er 100.000 vierkante meter aan zonnepanelen in het gebied zijn. De haven, nu groot in de opslag en doorvoer van steenkool, bereidt zich er op voor om in het jaar 2030 geheel kolenvrij te zijn.

Bedrijven in de haven moeten efficiënter gebruik gaan maken van grond. Het havenbedrijf gaat ook start-ups aantrekken, evenals nieuwe bedrijven die snel groeien. Dit moet bijdragen aan innovatie en versnelling van de energietransitie.

Bij het project Waste2Aromatics bijvoorbeeld zal worden onderzocht hoe papier uit luiers kan worden omgezet naar grondstoffen voor kunststofproductie. Ook noemt het havenbedrijf de komst van jachtbouwer Royal van Lent naar de Moezelhaven als voorbeeld van de nieuwe koers.

De Amsterdamse haven is de vierde haven van Europa. In Amsterdam werken zo’n 34.000 mensen bij bedrijven in de haven en bij havengerelateerde bedrijven.