Geluid festivals ook probleem in haven

De gemeente wil een aantal grote evenementen voortaan in de haven laten plaatsvinden. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het havenbedrijf heeft bezwaren tegen het nieuwe, grote evenemententerrein in Westpoort. Het zorgt voor problemen op het gebied van geluid, veiligheid en bereikbaarheid, zo stelt Havenbedrijf Amsterdam. Omwonenden in Halfweg vrezen veel overlast en maken eveneens bezwaar.

Het nieuwe festivalterrein op kavel N1 aan de wethouder Van Essenweg is bedoeld om de drukte in de stad beter te spreiden. In het havengebied veroorzaken grote festivals minder hinder, zo is de redenatie van de gemeente, die hiervoor 1,25 miljoen euro heeft uitgetrokken.

Maar geluid blijkt ook in de haven een probleem: de decibellen gaan volgens het havenbedrijf ten koste van het geluid dat bedrijven mogen maken. Omwonenden in Halfweg vrezen veel overlast door grootschalige festivals en zijn de actie GEEN N1 begonnen. Op zaterdag 21 oktober is een eerste festival gepland: DockYard.

Het havenbedrijf heeft een zienswijze over het plan ingediend bij de gemeente. Het voorstel is om met alle betrokken partijen te onderzoeken of een ’veilige inpassing’ van het evenemententerrein mogelijk is. De veiligheidsrisico’s nemen toe voor bedrijven, hun personeel én bezoekers, waarschuwt het havenbedrijf. Verder is de bereikbaarheid punt van zorg.

DeWestkrant