Er gaat zowat geen maand voorbij of er duikt in West weer een nieuwe bakkerij op. Kant-en-klaar bakwerk kopen is lekker en handig, maar kan aardig in de papieren gaan lopen. Deze negen tips helpen je om zelf aan het bakken te slaan.
1. Amsterdam Flavours Experience, Pazzanistraat 7: workshops en recepten
Groepen van minimaal acht personen kunnen hier een workshop met thema boeken, zoals ‘desserts en huisgemaakte patisserie’. Online strooit het bedrijf in Westerpark met verleidelijke (Engelstalige) recepten: Christmas crackle cookies, fish pie, frangipane with rhubarb, brownie crinkle cookies, lemon cupcakes with buttercream icing.
2. Chez Rosie, Kinkerstraat 51: recepten
Bij deze Franse patisserie in Oud-West bakt Rose Déglon de sterren van de hemel. Met haar koekjes, cakes en taarten steelt ze al ruim twee jaar de show en biedt ze kilo’s inspiratie voor bakkers in spe. Dat lekkers staat in haar winkel. Online kun je nog veel meer bestellen, zoals een Paris Best, een ronde soes met een hazelnoot-pralinécrème.
Vorig jaar was ik bij de lancering van Maison Déglon. From Knife to Dish, a Family Transmission, een kookboek met de recepten van haar moeder. Tussen de creaties van Nadia Déglon, spotte ik ook recepten van Rose, waaronder abrikozentaart, chocoladecake met fleur de sel en banoffee pie. Ideaal om te gebruiken als je in haar voetsporen wilt treden!
3. De Kookboekhandel, Haarlemmerdijk 131: recepten
Voor kookboeken kun je terecht bij Hoogstins (Oud-West) en De Nieuwe Boekhandel (Bos en Lommer), maar het grootste assortiment vind je toch echt iets buiten West, dichtbij Westerpark, bij De Kookboekhandel. Tussen titels als Hoe bak ik brood?, The Art of French Baking, The Nordic Baking Book en De Banketbakker, vind je vast iets van je gading.
4. Dille & Kamille, Bilderdijkstraat 187: bakmixen en bakgerei
Met hun duurzame assortiment was deze winkel in 1974 zijn tijd al mijlenver vooruit. Nu, in 2025, is Dille hotter dan ever. Dat ik er een zwak voor hebt, komt ook omdat mijn uiterst dierbare vriendin Bianca de inkoop leidt en zij een uitstekende smaak heeft.
Ook qua bakken kun je hier je lol op. Mengkommen, cake- en muffinvormen, speculaasplankjes, deegrollers, spuitvormen – noem het en het is er. Daarnaast barst het er van de biologische bakmixen. Voor kruidnoten, appeltaart, scones, broden (bierbrood, Italiaans brood), cakes (wortel, citroen-maanzaad) en – nieuw – een gingerbread-huisje.
5. Fort Negen, Jan Evertsenstraat 31: recepten en (online) workshops
Of je nou brood heb gekocht, een croissant of cannelé (Frans cakeje), bij dit adres loop je gegarandeerd blij de deur uit. Deze hyperpopulaire bakker in De Baarsjes verkoopt niet alleen veel lekkers, maar deelt ook kennis. Bijvoorbeeld via workshops in de bakkerij en, sinds kort, online. Via het scherm kun je leren om croissants en desembrood te maken.
Wil je je kennis verdiepen, dan kun je het Fort Negen-boek openslaan. Dit bakboek is ideaal voor iedereen die een recept wil volgen en tegelijkertijd wil begrijpen wat er in het deeg gebeurt. Met meer dan 150 recepten en variaties – van desembrood en croissants tot cruffins, patisserie, sandwiches en fermentatie – kun je je oven flink wat overuren laten draaien.
6. Kelly’s Expat Shopping, Kinkerstraat 189-191: bakbenodigdheden
Deze supermarkt in Oud-West grossiert in Britse en Amerikaanse levensmiddelen, waaronder cakemixen en ingrediënten voor glazuur en zoete vullingen. Trek een pak open en bak chocolate fudge brownies, een zesty lemon cake of rainbow chip cake. Qua glazuur wemelt het ook van de mogelijkheden: aardbei, indulgent chocolate fudge, butterscotch. Taartvullingen van custard, zwarte kersen en appels heeft Kelly ook in huis.
7. Meesterslijpers, Kinkerstraat 267-271: staafmixers en bakgerei
Dit ultieme paradijs voor professionale chefs en hobbykoks heeft een aanbod van hier tot Tokio. Niet voor niets heb ik Meesterslijpers opgenomen in mijn lijst van speciaalzaken in West.
De sectie bakgerei dijt uit van de gardes, mengkommen, spuitzakken, taart- en quichevormen en ovenschalen. Daarnaast blinken de staaf- en handmixers je tegemoet en staan keukenmachines klaar om je veel werk uit handen te nemen; blenden, pletten, kneden en prakken.
8. Novitalia, Nieuwe Hemweg 1: bakbenodigdheden
Deze Italiaanse groothandel is ruim en overzichtelijk, zodat het een eitje is om te vinden wat je zoekt. Voor de Italiaanse recepten uit je repertoire vind je hier vast de ideale decoraties, zoals eetbare confetti (confettini anicini), amandelsnippers en gekonfijte vruchten. Aroma’s in diverse smaken (citroen, amandel, sinaasappel) liggen er naast chocolade om te smelten, pijnboompitten en crème van pistaches. De perfecte bloem voor je pizza’s en koekjes vind je er ook.
9. Pasta Bros, De Clercqstraat 40H: workshops
Op dit adres in Oud-West verkopen de Italiaanse broers Edoardo en Giacomo
focaccia’s van zuurdesem, sandwiches en Italiaanse croissants met tiramisu. Daarnaast verkopen ze in dit Italiaanse luilekkerland ook (pasta)maaltijden om mee te nemen.
Voordat ze deze winkel openden, organiseerden ze pastaworkshops. Zulke sessies staan nu nog steeds op de agenda. Daarnaast kun je er ook focaccia’s leren bakken. Deeg mixen, kneden en, hup, de oven in. Ondertussen zetten de broers een borrel met hapjes klaar, waarop je je kunt storten terwijl het brood rijst.






















