Moestuinseizoen geopend

(foto: fruittuin van West)
Hoogstins2024

Wat je van dichtbij haalt, is lekker. Dus kweken steeds meer Amsterdammers hun eigen groenten. Hier drie adressen waar je terecht kunt voor het geval het niet gaat lukken met de moestuintjes van Albert Heijn.

Mijn Stadstuin

Voor wie zelf geen tuin of balkon heeft, kan terecht in Mijn Stadstuin. Aanstaande vrijdag viert deze tuin de opening van het tuinseizoen.  Mijn Stadstuin is een lap grond van vier hectaren (acht voetbalvelden) aan de Nico van Broekhuysenweg (bij de Haarlemmerweg) in Nieuw-West waar je een eigen perceeltje kunt huren. Geen idee hoe zo’n moestuin werkt? Je kunt je ook aansluiten bij een collectief tuinders door te gaan miniboeren. Dat betekent dat je met een groep collectief zaait en oogst op 500 vierkante meter.

Fruittuin van West

Wie het hele traject van zaaien, schoffelen en wieden wil overslaan, kan ook gewoon alleen oogsten aan de overkant van Mijn Stadstuin. De Fruittuin van West heeft nu de witlof klaarstaan voor de pluk. Maar het hele seizoen door zal er genoeg aan fruit en groenten te halen zijn in de stadsboerderij bij de Tom Schreursweg.

Circulair in Bos en Lommer

Moestuinieren kan ook bij I can change the world with my two hands, een lange naam voor het project aan de Jasper Leijnsenstraat in Bos en Lommer van Natascha Hagenbeek. Zij pleit voor zogenaamde circulaire landbouw. Idealiter zou de stad hierdoor zelfvoorzienend kunnen worden. Er is een productietuin voor onder andere restaurant Speijkervet en de Foodcoöp, maar ook particulieren kunnen hier hun eigen tuintje hebben. Bij de binnentuin is ook een winkel. Hier kun je terecht voor alles op het gebied van moestuinieren op je eigen balkon of tuin. Over twee weken is er een introductieworkshop.

DeWestkrant